Política

L’Audiència de Barcelona absol un activista, però no Serena

La fiscal, que demanava vuit anys per a cadascun per una protesta, retira l’acusació al primer

El jove republicà rep el suport de Junqueras, la fiscal li manté la petició de presó i la Generalitat tampoc retira la seva, de sis mesos

L’Audiència de Barcelona va viure ahir un fet insòlit. La secció sisena va absoldre in voce un jove activista, Alejandro Luther, per a qui la fiscalia demanava vuit anys de presó per haver protagonitzat uns presumptes desordres públics el 21 de febrer del 2019 a Barcelona durant la vaga general convocada per la Intersindical CSC com a protesta per l’inici del judici al Suprem contra els independentistes catalans. Luther va declarar que va participar en la manifestació i va marxar. Sense cap agent que l’identifiqués ni imatges, la fiscal va retirar l’acusació i el tribunal el va absoldre a la mateixa sala de vistes.

No va passar el mateix amb Pol Serena, militant de Jovent Republicà, que a les portes del Palau de Justícia va rebre el suport del president d’ERC, Oriol Junqueras, a més de diputats d’ERC, de Junts i la CUP. La fiscal va mantenir la petició de vuit anys de presó per a ell pels delictes de desordres públics i d’atemptat a l’autoritat amb lesions lleus a dos agents dels Mossos. Sorprenentment per a tothom, la Generalitat tampoc va retirar la seva acusació a Serena, tot i que molt menor: sis mesos de presó i que indemnitzi cadascun dels agents amb 113 euros per haver llançat una ampolla de plàstic i haver ferit lleument un agent a la cuixa i un altre al braç, sense que requerissin baixa mèdica.

En l’escrit d’acusació, també es relata que els manifestants van ocupar les vies i van provocar el retard de 27 trens. Ahir, però, no es va personar cap representant d’Adif per reclamar pels danys a la companyia.

“Com a defensa”

Serena va explicar al tribunal que amb companys de Mataró va anar a la manifestació per queixar-se del que “estaven fent als polítics independentistes”. Quan van arribar a la plaça de Catalunya, “la massa va entrar a l’estació de tren”, i un cordó de la policia catalana els impedia entrar a les vies. Va assegurar que els agents van fer tres càrregues. “Volíem sortir de l’estació i com a defensa vaig agafar una ampolla buida d’aigua i la vaig llançar. No volia fer mal a ningú”, va admetre el jove activista. Va repetir l’acció novament. “S’ha d’entendre el context i aquest cop la vaig llançar a l’aire”, va matisar. El primer cop va tocar la cuixa esquerra d’un agent; el segon, l’avantbraç dret d’un altre. Un cop al carrer, va marxar cap a casa. “No em coneixia ningú ni liderava res”, va insistir Serena.

Pel que fa a les polèmiques imatges que els van identificar, l’instructor dels Mossos va admetre que a Serena –un dels agents el va identificar ahir a la sala– l’havien trobat en una protesta posterior contra Vox el 30 de març. Hi va afegir que guarden les imatges 30 dies, però més temps si hi ha incidents, per aclarir-los. Pel que fa a Luther, sostenia que el vigilaven d’“altres actuacions” i protestes, i que “anava amb un grup criminal”, acusació que no ha prosperat.

LA XIFRA

113
euros
per a cadascun dels dos mossos que van rebre el cop d’ampolla reclama la Generalitat a Serena, a més de presó.

LA FRASE

El cas de Pol Serena és una injustícia i una desproporció. Interior té casos anteriors heretats
Marta Vilalta
Portaveu d’ERC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia