Política

Interior trasllada al gabinet jurídic central de la Generalitat la defensa penal dels mossos

El conseller Elena assegura que es continuarà defensant els agents amb la “mateixa claredat i contundència

El Departament d’Interior traslladarà “ben aviat” al gabinet jurídic central de la Generalitat la defensa penal dels mossos ferits en mobilitzacions. Així ho ha anunciat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en resposta a una pregunta de la CUP durant el ple del Parlament d’aquest dimecres. Elena ha assegurat que el capteniment d’Interior és continuar defensant els mossos quan pateixin lesions i ha afirmat que es farà “amb la mateixa claredat i contundència” però des del gabinet jurídic central. Elena ha afirmat que és des d’allà que es pot fer una “millor defensa” dels treballadors públics i garantir que reben atenció durant tot el procés. El conseller ha explicat que el canvi es farà efectiu com a molt tard la primera setmana d’agost.

El conseller ha explicat que des del 2018 s’han fet unes 25.000 mobilitzacions i en aquestes hi ha hagut 33 sancionats. Per això, ha dit que és una realitat de “poca incidència” de conflictivitat i ha assegurat que és gràcies, en part, al treball de medicació que es fa des de la policia catalana.

En tot cas, ha insistit que la Generalitat defensa els agents “sempre que hi ha algun tipus de lesió”. Ha afegit que es fa seguint els mateixos criteris que quan es defensa qualsevol treballador públic. En els cas dels mossos però, la defensa depenia fins ara d’Interior i el que ha anunciat Elena és que es traslladarà al gabinet jurídic central, que depèn de Presidència.

Amb el canvi, es passarà a defensar els mossos de els set dies de la setmana, mentre que fins ara es feia de dilluns a divendres.

La CUP ho veu un pas però insuficient

Des de la CUP, el diputat Xavier Pellicer ha valorat que aquest canvi “va en la bona direcció” però ha insistit que ha d’anar acompanyat de més accions. Així, ha valorat com a important desmuntar l’estructura “extraordinària” i “sense raó de ser” que suposa el cos d’advocats d’Interior però ha demanat que es facin altres accions com la retirada de les acusacions particulars contra els manifestants, que s’acabi amb els fitxers “per motius ideològics” i d’aspecte, així com les pràctiques de gravar i fotografiar de manera sistemàtica les manifestacions. El cupaire ha reclamat també que es retiri la participació dels antiavalots dels desnonaments. “Cal un gir de 180 graus en els polítiques d’Interior”, ha reivindicat.

Elena nega permissivitat amb el top manta

D’altra banda, el conseller d’Interior ha negat permissivitat amb el top manta, en resposta a una pregunta de Cs. Elena ha replicat que aquest no és un problema fonamentalment d’ordre públic sinó social i ha explicat que els Mossos d’Esquadra treballen en coordinació amb les policies locals per abordar aquesta casuística. En aquest sentit, ha explicat que hi ha acords amb ciutats com Sitges mitjançant els quals s’especifica que és la policia local la que assumeix aquest tema, mentre els mossos es fan càrrec de la seguretat en altres àmbits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia