Política

Pressió de Junts i la CUP per escurçar la taula de diàleg

Creuen que no caldrà esgotar els dos anys per veure que no avança

ERC entén l’escepticisme, però no el menysteniment

Junts per Catalunya (JxCat) i la CUP estan incrementant la pressió sobre ERC perquè comenci a plantejar en veu alta la possibilitat d’escurçar el marge de confiança de dos anys per a la taula de diàleg amb el govern espanyol –que s’ha de reunir al setembre per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat– que van reflectir en els respectius pactes per formar govern. Diumenge ho va qüestionar una altra vegada Carles Puigdemont, que s’afegia a les declaracions que durant la setmana va fer la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i fa més temps el vicepresident Jordi Puigneró. I ahir va ser el torn de la portaveu de la formació, Elsa Artadi, que va assegurar que potser s’hauran de plantejar “si caldrà o no esperar dos anys per veure quin recorregut té aquesta suposada taula de diàleg”, un cop havien constatat “un enduriment” del discurs del president espanyol, Pedro Sánchez, després de l’última remodelació de l’executiu. Artadi es va referir a l’actitud de “supèrbia i arrogància” de la nova ministra portaveu, Isabel Rodríguez, que també “està liderant” Salvador Illa al Parlament quan parla de problemes de convivència i que “els fets porten conseqüències”.

Hores abans en va parlar l’exconseller i vicepresident de JxCat Jordi Turull, que va augurar que la taula de diàleg “no fructificarà” i que a finals d’any serà quan es veurà “si l’Estat s’ho creu o no”, ja que si mantenen la negativa de parlar d’autodeterminació el conflicte s’agreujarà.

Des de la CUP, la presidenta del grup parlamentari, Dolors Sabater, també va avisar dissabte que “caldrà un replantejament més aviat que tard” de la taula de diàleg, ja que sols hauria de servir per parlar d’autodeterminació i amnistia, temes sobre els quals precisament l’executiu no vol parlar. Per això, va reclamar al govern la “reactivació” de l’estratègia independentista per preparar-se per “exercir l’autodeterminació”.

En vista d’aquesta darrera allau de demandes de Junts i la CUP, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, i sense assenyalar cap formació directament, va assegurar que “en contraposició a aquells que s’entesten a menystenir-la”, la taula ha de servir per resoldre el conflicte polític. Vilalta va defensar que els republicans “mai” no seguiran una “estratègia de braços caiguts”, i va admetre que la solució no arribarà el primer dia i que caldrà “construir les confiances necessàries”. Reconeixia, però, que des d’ERC compartien cert “escepticisme” amb els resultats.

Els actors de l’altra banda de la taula també hi van dir la seva. El socialista Salvador Illa va demanar “generositat” i no “reticències” al govern català i va lamentar que posar dos anys de termini “i dir que «si no em dones el que vull, m’aixeco i me’n vaig» no és la millor actitud per afrontar un procés que no serà senzill”. Per la seva banda, els comuns van criticar el paper de JxCat, però els van advertir que encara que l’intentin “bloquejar”, en paraules del portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, “el diàleg ha vingut per quedar-se”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA