Política

Díaz Ayuso exigeix al govern espanyol lleialtat a les CCAA fidels a la unitat d’España davant dels privilegis de Catalunya i el País Basc

Acusa Sánchez de donar un tracte preferent a “les comunitats deslleials amb Espanya”

El Partit Popular ha decidit atacar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb l’excusa d’un suposat tracte de favor a Catalunya i el País Basc en el marc de la reunió de presidents autonòmics.

Després de celebrar-se la reunió de presidents, a la qual finalment no hi ha assistit el president Pere Aragonès, els presidents autonòmics del PP han criticat aquest divendres el “tracte preferent” i “cada vegada més asimètric” del govern de Pedro Sánchez amb “comunitats deslleials amb Espanya”, mentre que les que “més aporten” mai són escoltades.

En declaracions als mitjans de comunicació a Salamanca, on aquest divendres se celebra la XXIV Conferència de Presidents, tant la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, com el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, han assegurat que assisteixen a aquesta cita amb poques perspectives.

En aquest sentit, Díaz Ayuso ha acusat l’executiu espanyol de donar un “tracte preferent per a les comunitats deslleials amb Espanya”, enfront de les que més aporten i que “mai” són “escoltades”. La presidenta madrilenya ha afegit que acudeix a la reunió “no sols” perquè representa a Madrid, sinó perquè li importa “el que ocorre en tota Espanya”.

No obstant això, ha reiterat que “no tornarà a aquestes conferències si no es compleix el reglament, ja que la Conferència manca d’“ordres del dia, ni se’ns escolta”, per la qual cosa ha insistit que la següent reunió “es convoca conforme a reglament” o no acudirà.

Segons Díaz Ayuso, “cinc minuts” per a atendre els interessos de Madrid és “molt poc temps”, ja que l’estructura de la Conferència de Presidents “està pensada perquè el president parli, perquè tothom li aplaudeixi i poc més”.

A més, ha asseverat que entén la posició del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de no acudir a la conferència perquè “quan un va a una reunió on sap que potser els interessos que un vol a final mai són escoltats… Encara que això, en el cas dels nacionalistes catalans, és una tònica habitual”.

Per la seva banda, el president gallec, Núñez Feijóo, ha rebaixat a “reunió informal” la cita entre el president del Govern i els líders autonòmics, excepte de Catalunya. Feijóo ha subratllat que el País Basc ha mantingut aquesta setmana una reunió amb el Govern en la qual va haver-hi “ordre del dia i acords”, per la qual cosa tindrà més transferència d’impostos i recaptació.

I sobre l’absència del president de Catalunya ha assenyalat que, “si és soci del Govern, ja no necessita asseure’s amb els altres perquè parlen de manera bilateral sense que la resta sàpiguen de què tracten”.

En la mateixa línia, el president del Govern murcià, Fernando López Miras, també ha sostingut que la reunió d’avui no és una Conferència de Presidents, sinó una “trobada”, que, no obstant això, ha valorat perquè es podran reunir els caps d’executius autonòmics que no tenen “privilegis i prebendes a canvi de ser aquí”, com País Basc i Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia colpeja la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió