Política

Els impostos de Trump arribaran al Congrés

El Departament del Tresor haurà de lliurar les declaracions de l’expresident perquè s’investiguin possibles conflictes d’interessos

La informació fiscal es podria fer pública en un futur pròxim

El Departament del Tresor dels EUA haurà d’entregar al Congrés les declaracions d’impostos de l’expresident Donald Trump, un gest que obre la porta de bat a bat a la seva publicació. L’acció respon a una decisió del Departament de Justícia que trenca amb el raonament mantingut sota l’administració del magnat immobiliari, que havia lluitat amb dents i ungles per mantenir-les ocultes.

Els comptes de Trump, primer president des de Richard Nixon que s’havia negat a mostrar les declaracions d’impostos per una suposada auditoria, havien despertat tota mena de recels, dubtes i sospites, no només sobre les argúcies financeres per evitar pagar taxes, sinó pels possibles conflictes d’interessos que havia arrossegat fins i tot dins de la Casa Blanca.

Fa poc més de dos anys, un comitè de la Cambra de Representants havia exigit que se li entreguessin les declaracions de Trump dels sis anys anteriors a la seva arribada al poder. Però la negativa rotunda del govern d’aleshores va propiciar l’inici d’un procés als tribunals que ara sembla haver-se resolt. Segons el Departament del Tresor de Trump, no hi havia un objectiu legislatiu legítim per demanar els documents.

Pel Departament de Justícia del president Biden, en canvi, els arguments de l’òrgan legislatiu són plenament raonables, i per tant va donar llum verd a l’entitat encarregada de la hisenda pública de fer entrega als legisladors de tots els documents necessaris sobre les finances de l’expresident.

No s’espera que passi aviat, però hi hauria la possibilitat que, si el comitè del Congrés ho decidís, els documents es fessin públics. Sense cap mena de dubte, és un triomf per als congressistes demòcrates, que fa anys que persegueixen aquesta informació per indagar els interessos que podria haver amagat Trump en algunes de les decisions que va prendre el seu govern.

“Accedir a les declaracions d’impostos del president Trump és un afer de seguretat nacional. El poble nord-americà mereix conèixer la realitat dels seus preocupants conflictes d’interessos i la debilitació de la nostra seguretat i democràcia com a president”, va dir la demòcrata Nancy Pelosi, cap de la Cambra de Representants. Aquest és el segon revés de Trump en les declaracions d’impostos, després que fa un any el Suprem en permetés l’entrega a la fiscalia de l’estat de Nova York, que l’investiga criminalment per delictes fiscals. En aquell cas, la condició era mantenir-los confidencials.

A principis de mes, el director financer de l’imperi Trump, Allen Weisselberg, es va lliurar a la justícia de l’estat novaiorquès acusat de diversos delictes fiscals, inclosa l’evasió d’impostos sobre el pagament de regals i primes a alts càrrecs de la Trump Organization. Es va declarar no culpable.

LES FRASES

[El Congrés] invoca prou raons per demanar la informació fiscal [de Trump]. El Tresor la hi ha de lliurar
Departament de Justícia
DECLARACIÓ
Accedir a les declaracions d’impostos del president Trump és un afer de seguretat nacional
Nancy Pelosi
PRESIDENTA DE LA CAMBRA DE REPRESENTANTS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona