Política

Demostració de força dels talibans en vigílies de la contraofensiva de Kabul

Els milicians causen almenys dotze morts en un atemptat a la casa del ministre de Defensa

L’exèrcit es prepara per contrarestar la puixança dels insurgents

Els talibans es van atribuir ahir l’autoria de l’atac de dimarts contra la residència a Kabul del ministre afganès de Defensa, que va deixar almenys dotze morts i 22 ferits. Es tracta d’un cop psicològic important contra les forces de seguretat afganeses, que es preparen per a una gran contraofensiva contra el setge insurgent a una capital de província.

El principal portaveu talibà, Zabihullah Mujahid, va confirmar en un comunicat que l’atac suïcida anava dirigit contra el ministre de Defensa, Bismillah Khan Mohammadi, que va resultar il·lès, com a part d’una “operació de venjança contra aquests importants [...] funcionaris de l’administració de Kabul que donen ordres de bombardejar les cases civils” al país, entre altres crims.

Poc abans de la reivindicació, el president afganès, Ashraf Ghani, havia acusat els insurgents de l’“atac terrorista”, el propòsit del qual, va dir, era silenciar el cant d’“Al·là és gran” que els ciutadans han portat als carrers per mostrar el seu suport a les forces de seguretat en la seva lluita contra la violència talibana.

L’atemptat contra el ministre té lloc en un moment d’especial inestabilitat a l’Afganistan, després que l’inici de la retirada final de les tropes estrangeres del país, l’1 de maig passat, desencadenés una ofensiva sense precedents dels talibans. En els últims tres mesos, els combatents han pres el control d’uns 125 centres de districte, l’avenç més important en dues dècades de guerra, i mantenen assetjades diverses capitals provincials, com ara l’occidental Herat i les meridionals Kandahar i Lashkargah.

Precisament la ciutat de Lashkargah, capital de la província d’Helmand, viu els pitjors enfrontaments entre les forces de seguretat afganeses i els insurgents, després que dimarts es denunciés la mort d’almenys quaranta civils pels xocs. En les últimes 24 hores, almenys 75 talibans van morir i 17 més van resultar ferits en els enfrontaments duts a terme en aquesta urbs, segons l’últim balanç emès pel Ministeri de Defensa.

Amb l’objectiu de posar fi a la violència, un centenar de membres de les forces d’elit afganeses s’han desplaçat a la zona per unir-se a una gran contraofensiva organitzada per les tropes afganeses, amb l’objectiu de fer fora els talibans de la ciutat. L’operació començarà quan s’hagin evacuat els civils d’aquesta ciutat.

LA XIFRA

125
centres
de districte ja controlen els talibans a l’Afganistan, el nombre més important en dues dècades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia