Política

Montero desvincula el diàleg polític del del pressupost

Descarta cap acord relatiu a la taula de diàleg amb el govern català per aconseguir el suport dels independentistes als comptes

Culpa el PP de dificultar la reforma del sistema de finançament

El govern espanyol no negociarà cap acord polític amb els partits independentistes perquè donin suport al pressupost general de l’Estat. La ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, desvincula en una entrevista a l’agència Efe la negociació de la taula de diàleg amb el govern català de finals de setembre de les converses pel pressupost que el seu ministeri vol presentar el mateix mes. Preguntada per la possibilitat que ERC exigeixi parlar dels afers de la taula de diàleg política en la negociació del pressupost, la ministra responia ahir que “no és estrany que, en aquestes converses, alguns tinguin la temptació d’incorporar altres matèries”, però advertia que no entrarà en la negociació de qüestions polítiques “que res tenen a veure amb els comptes públics”. En relació amb els possibles socis parlamentaris del futur pressupost, Montero es mostra disposada a “satisfer les seves expectatives” pel que fa al contingut del pressupost, però ho desvincula, per exemple, d’un acord previ de finançament: “En la política hi ha temps per a tot: per debatre pressupostos i per debatre finançament autonòmic.”

De fet, en l’entrevista Montero culpa l’actitud del PP de les dificultats d’abordar la reforma del sistema de finançament perquè, afirma, l’objectiu és aconseguir “l’harmonització fiscal” mentre que hi ha partits que plantegen la qüestió com una “confrontació entre territoris”. També referint-se al PP, la ministra espera que, al setembre, no es barregin els debats català i del pressupost, i confia que es pugui “impulsar un debat sobre el finançament autonòmic, imprescindible per a la garantia dels serveis públics, que estigui lluny d’aquestes temptacions que fins ara ha protagonitzat el Partit Popular”. Un sistema de finançament que es basarà en el criteri de “població ajustada”, un criteri que presentarà al novembre després de les reunions bilaterals que manté actualment amb les autonomies. I un criteri que es complementarà amb els d’estructura d’edat, insularitat o dispersió geogràfica.

LA FRASE

Hi ha temps per debatre pressupostos i temps per debatre finançament autonòmic
María Jesús Montero
ministra d’hisenda i funció pública

L’advocat de l’Estat qüestiona que hagi de dir res dels avals

L’Advocacia de l’Estat qüestiona haver de pronunciar-se sobre l’aval del govern català als exfuncionaris i ex-alts càrrecs als quals el Tribunal de Comptes demana una fiança de 5,4 milions per l’acció exterior realitzada per la Generalitat del 2011 al 2017. Segons recollia ahir l’agència ACN d’una informació del diari madrileny Abc, Rafael García Monteys, advocat de l’Estat davant del Tribunal de Comptes, ha demanat a la directora del servei jurídic de l’Estat, Consuelo Castro, si ha d’emetre un informe sobre l’aval fet a través de l’Institut Català de Finances (ICF), tal com li reclama la delegada instructora del Tribunal de Comptes, Esperanza García, que posa en dubte la legalitat del sistema d’avals adoptat pel govern català. L’advocat de l’Estat assenyala un “possible conflicte d’interessos” en cas de pronunciar-se sobre l’aval de l’ICF tenint en compte que l’Advocacia de l’Estat també és part en el procediment del tribunal comptable en el marc del qual se li demana que es pronunciï sobre l’aval de la Generalitat. Segons informaven diaris de Madrid, la instructora posa en dubte la legalitat que sigui la mateixa Generalitat la que avali els alts càrrecs tot i que ella la considera l’organisme perjudicat “que representa tots els integrants del poble de Catalunya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona