Política

Biden: “No lluitarem i morirem en una guerra que les forces afganeses no estan disposades a lluitar”

El president nord-americà defensa la retirada de tropes del país asiàtic

Assegura que l’objectiu de la intervenció no era la construcció nacional sinó protegir els EUA d’atacs terroristes

El president dels EUA, Joe Biden, ha defensat amb vehemència la decisió de retirar les tropes nord-americanes de l’Afganistan i ha esgrimit que l’objectiu quan van arribar al país fa dues dècades mai va ser la “construcció nacional”, sinó la protecció dels Estats Units d’Amèrica (EUA) d’atacs terroristes.

En una compareixença sense preguntes després d’arribar de Camp David, Biden ha responsabilitzat de la situació al país asiàtic els líders afganesos, que “han fugit”.

 “Les tropes americanes no lluitarem i morirem en una guerra que les forces afganes no estan disposades a lliurar”, ha justificat.

En aquest sentit, ha afirmat que la retirada de les tropes és la “decisió adequada per als Estats Units”. I és que segons ell, els esdeveniments han provat que cap desplegament permetrà un Afganistan “estable”.

En la primera aparició pública des de la crisi al país asiàtic, Biden ha afirmat que no repetirà els “errors del passat” i ha reivindicat que han donat als afganesos l’oportunitat de “decidir el seu futur”. “No podem donar-los la voluntat de lluitar per al futur”, ha reblat.

Per Biden, els EUA s’han de centrar en l’amenaça de “l’avui” i no en la de “l’ahir”. A més, ha afirmat que va instar a Ashraf Ghani a lluitar contra la corrupció interna i destinar l’ajuda americana a aixecar el país. “Xina i Rússia volen que ens desgastarem a l’Afganistan, però no ho farem”, ha advertit.


Per al president americà, “mai és un moment adequat” per retirar les forces dels EUA del territori i ha defensat que havien planejat qualsevol tipus de “contingència”, malgrat reconèixer que els fets s’han precipitat “més ràpid del que anticipàvem”.

Biden ha assegurat que a partir d’ara “liderarem la diplomàcia i seguirem empenyent per l’estabilitat regional, defensant els drets bàsics del poble afganès, com fem a la resta del món”. El demòcrata ha afegit que els drets humans són el centre de la “política exterior” nord-americana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona