Política

Els talibans canten victòria

El grup celebra la marxa definitiva de les tropes estrangeres i fa una crida a reconstruir la unitat nacional mentre impedeix els exilis

Els experts alerten que el país s’enfronta a una crisi humanitària que afecta milions de persones

Molts ciutadans afganesos canvien d’estil de vida per por de represàlies del règim

Un soldat barbut que feia guàrdia al votant de l’aeroport de Kabul deixava anar ahir el fusell, que penjava de l’espatlla, i apuntava cap al cel amb la càmera del telèfon mòbil, embadalit amb la imatge que es desplegava al seu davant. El darrer avió de l’exèrcit més poderós del món s’enlairava, gairebé en vertical, fugint d’un territori que ara controlen les forces insurgents contra les quals Washington deia batallar durant dues dècades d’ocupació.

La nau aixecava el vol a les 23.59h hora local, moment en què els talibans van prendre els carrers en senyal de victòria, cosint a trets el cel de la ciutat com a símbol de celebració. “El nostre país ha aconseguit la independència plena”, deia Zabihullah Mujahid, portaveu dels talibans. Mujahid va avançar que el grup “no estalviarà esforços per restablir la unitat nacional i recuperar l’harmonia social”, afegint-hi que lluitaran “contra al hipocresia i contra aquells que intenten obrir una escletxa entre el nostre poble”.

Centenars d’afganesos intentaven accedir a l’aeroport, però els talibans els ho impedien, trencant una vegada més la seva paraula després d’haver promès que permetrien marxar del país qui ho desitgés. Es calcula que unes 100.000 persones amb documentació per volar als EUA haurien quedat enrere. Molts són antics col·laboradors de l’exèrcit nord-americà, que temen ser assassinats.

El G7 va reunir-se dilluns amb representants de Turquia i de Qatar per veure com mantenir obert l’aeroport de Kabul i ahir va ser el torn de l’OTAN. “Mantenir-lo obert és clau per l’arribada de l’ajuda humanitària i per assegurar que qui ho vulgui pugui sortir del país”, va declarar el secretari general de l’organisme, Jens Stoltenberg, a l’AFP: “No els oblidarem”, va dir en referència als qui volen exiliar-se.

La cúpula política dels talibans ha mantingut una reunió de tres dies a Kandahar, la ciutat al sud de l’Afganistan on el grup va néixer, per treballar en la direcció del país: “Hem discutit la situació política, social i de seguretat de la nació”, va anunciar el portaveu Mujahid. El grup té l’escalf de potències com la Xina. El portaveu del ministeri d’Afers Estrangers xinès, Wang Wenbin, va assegurar que l’Afganistan s’ha alliberat d’una “ocupació militar estrangera”. Malgrat això, els talibans són ara líders d’una societat enfonsada en la misèria.

Des que el grup ha assolit el poder, el Banc Mundial i la UE han congelat el finançament que enviaven al país. Metges Sense Fronteres i Creu Roja alerten que la situació del sistema sanitari és insostenible i que les necessitats humanitàries són “enormes”. Aquest 2021, més de 600.000 persones s’han desplaçat a dins del país. Es calcula que el 72% dels 38 milions d’habitants que té l’Afganistan viuen sota el llindar de la pobresa i que 14 milions de persones pateixen per menjar. Segons l’ONU, mig milió d’afganesos hauran abandonat el país d’aquí a quatre mesos.

L’OMS ha pogut enviar un avió –facilitat pel Pakistan, aliat dels talibans– amb 12 tones de medecines i productes sanitaris. Fets així suposen un canvi respecte de l’anterior etapa de govern talibà, quan van expulsar MSF.

Molts afganesos han canviat l’estil de vida per por de represàlies. Alguns han canviat els texans per robes tradicionals, alguns venedors han retirat cartells acolorits i algunes ràdios han substituït cançons pop d’origen persa i hindú per posar-hi cançons patriòtiques. “Hi ha por perquè els talibans estan apallissant gent”, va dir a Reuters un exfuncionari del govern afganès.

100.000
persones
amb documentació per volar als Estats Units s’haurien quedat a l’Afganistan.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia