Política

El govern intenta aïllar-se de la batalla entre ERC i Junts

Vilagrà atribueix la “distorsió” a discrepàncies dins de Junts i recorda que el soci no els va donar temps per consensuar noms

Puigneró es vanagloria de ser lleial al president i de complir els acords

La batalla entre ERC i Junts continua oberta amb un altre combat ara pels noms de la delegació catalana que ahir es va reunir amb l’espanyola en la tercera cita de la taula de diàleg i en la qual finalment cap membre de l’equip de Puigdemont, ni del partit ni del govern, va tenir presència.

La crisi ha malmès l’escarida confiança que ja es tenien els dos partits i la feina serà ara reconduir la situació dins de l’executiu, tot i que ahir dos membres del govern de coalició, el vicepresident, Jordi Puigneró (Junts), i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà (ERC), van fer esforços per assegurar que no hi ha “trencadissa” i que “el govern no perilla”. De fet, tots dos van voler donar valor a la bona relació en el si del govern entre tots els membres de l’executiu. Puigneró es limitava a dir que hi ha “tensions” i que n’hi continuaran havent, com “és normal” dins d’un govern de coalició.

Tanmateix, traspassada la línia de l’executiu, el foc encreuat, els retrets i les discrepàncies entre les dues formacions continuen sent evidents. Vilagrà retreia a Junts haver actuat de manera deslleial per la manera com el partit de Puigdemont va notificar els noms que acompanyarien els republicans. Segons la consellera de la Presidència ni es va respectar la petició d’Aragonès perquè fossin membres del govern, tal com ell va demanar, ni es va donar cap possibilitat a poder consensuar els noms quan es va donar a conèixer la llista poc abans de la reunió de l’executiva i deu minuts abans que es filtrés als mitjans de comunicació. “Ara Aragonès és el president de la Generalitat i ha de poder establir “uns mínims i unes condicions”, reclama la consellera republicana.

El foc encreuat entre Vilagrà i Puigneró mentre tots dos eren entrevistats ahir al matí a la mateixa hora, a Catalunya Ràdio i RAC1, respectivament, va ser una constant a l’hora de justificar les posicions de cada banda. Vilagrà desmentia rotundament la versió de Junts, que havia atribuït al govern espanyol el “vet” als seus negociadors. “És rotundament fals”, assegurava, ja que La Moncloa ni coneixia els noms. Vilagrà reiterava que va ser Junts qui no va voler actuar amb lleialtat al costat del president Aragonès, però espera poder reconduir la situació i que Junts s’avingui a consensuar la seva proposta de membres per a la delegació. “Amb vista a altres sessions, intentarem que Junts s’hi incorpori”, indicava Vilagrà. Puigneró admetia que la justificació que havia estat La Moncloa la que havia vetat els membres de Junts es basava en una “intuïció”.

El paper de Junts

D’altra banda, Puigneró avisava que el conflicte entre Catalunya i Espanya no es podrà resoldre “excloent Junts”. “Si algú pensa que el conflicte es podrà resoldre sense la participació de JxCat va mal encaminat”, advertia en l’entrevista i apostava perquè els membres de la taula de diàleg els esculli cada bàndol sense ingerències de l’altre, tal com, assegura, va fer Junts amb els noms proposats per ERC, malgrat que alguns dels designats no els agradin. El vicepresident va recordar que en la primera reunió de la taula de diàleg hi havia persones que no formaven part del govern. A més de Puigneró, Junts havia proposat Jordi Sànchez, Jordi Turull i Míriam Nogueras a la taula de diàleg i, de moment, mantenen la seva aposta perquè la delegació no es limiti a membres del govern com demana Aragonès, si bé aquest requisit no forma part de l’acord. Sí que hi constava que els noms fossin consensuats. Puigneró, però, assegurava que Junts no va incomplir l’acord, sinó que van ser “molt escrupolosos” per mantenir-se dins del marc del pacte i assegurava que mentre no canviï la situació no podran anar-hi. En espera de com evolucionin els fets, Puigneró sí que va assegurar que no pretenen ser “els que bloquegin la taula”. A més de les discrepàncies eternes entre les dues formacions, ahir es van poder constatar les dues estratègies ben diferenciades amb què Junts i ERC afronten la resolució del conflicte: la taula de diàleg i l’embat amb l’Estat amb resultats de moment desconeguts.

LES FRASES

És una crisi de Catalunya amb Espanya, no de govern. Estem fent les passes perquè sigui reconduïble
L’acord que tenim és l’acord de legislatura. Hi hem estat fidels i escrupolosos. No existeix cap altre acord verbal
Si algú pensa que el conflicte es podrà resoldre sense la participació de JxCat va mal encaminat
Jordi Puigneró
vicepresident del govern
És rotundament fals, La Moncloa ni sabia els noms ni els va vetar. L’acord recull actuar amb lleialtat i consens i no es va complir, no ho van consensuar
L’entesa dins del govern és bona, però hi ha altres elements de distorsió que tenen a veure amb les diferents visions dins de Junts
La lleialtat s’ha de construir i ara toca dirimir tots els conflictes dins del govern
Laura Vilagrà
consellera de la presidència


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid