Política

El PSOE i amplia a nou punts l’avantatge sobre el PP, que cau gairebé 3 punts, segons el CIS

ERC obtindria el 3,2% dels vots, Junts l’1,5% i la CUP el 0,8%

El Centre d’Estudis Sociològics (CIS) ha fet públic aquest dijous el baròmetre electoral del mes de setembre que situa el PSOE com a opció més votada amb un 29,6% del cens, 9,1 punts més que el PP, que es queda amb el 20,5%. El CIS amplia d’aquesta manera l’avantatge que ja donava als socialistes a l’última enquesta del mes de juliol (5,2%). Aquesta diferència és fruit d’un creixement de les expectatives de vot del partit de Pedro Sánchez, que guanya un punt i passa del 28,6% al juliol al 29,6% al setembre, i d’un retrocés dels vots per al partit de Pablo Casado, que perd 2,9 en només dos mesos i passa del 23,4% al 20,5%.

Vox manté la tercera posició amb un 13,8% dels vots, dues dècimes més que al juliol (13,6%), i Podem guanya set dècimes fins a l’11,3% dels sufragis (10,6% al juliol). El CIS també recull un augment de la intenció de vot per a Cs, que aconseguiria el 6,5% de les paperetes (5,5% al juliol).

També creix Més País i Compromís, que passa del 3,2% dels vots al 3,7%. el PNB obtindria un 1,3% dels vots, Bildu un 0,9% i el BNG un 0,5%.

Pel que fa a les formacions independentistes, ERC seria la força més votada amb un 3,2% dels vots. Això és una dècima menys que al mes de juliol (3,3%). Junts també perdria 4 dècimes i passaria de l’1,9% del mes de juliol a l’1,5% al setembre. La CUP guanyaria una dècima per passar del 0,7% del juliol al 0,8% actual.

Sánchez, el més ben valorat en la gestió de la Covid

El CIS també situa el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com el polític més ben valorat respecte a la gestió de la Covid amb un 4,9. El segueix la seva vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, amb un 4,7, i després el líder de Més País, Íñigo Errejón, amb un 4,2. Pablo Casado i Inés Arrimadas empaten amb un 3,6 a la quarta posició, a més d’un punt de Sánchez i Díaz, i tanca la llista Santiago Abascal, amb un 2,8.

En canvi, quan es planteja la valoració sense tenir en compte la Covid, Sánchez obté un 4,5 i passa a la segona posició per darrere de Yolanda Díaz, amb un 4,6. Íñigo Errejón obté la tercera posició amb un 4,2, Inés Arrimadas la quarta amb un 3,6, Pablo Casado la cinquena amb un 3,4 i Santiago Abascal últim amb un 2,7.

Pel que fa als problemes dels espanyols, l’atur segueix en primera posició amb un 41,3% de les respostes, seguit de la crisi econòmica, amb el 35,5%, la covid, amb el 24,7%, la sanitat, amb el 20,2%, els polítics, amb el 18,1%, i el mal comportament dels polítics, amb el 13,9%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona