Política

El govern mira de tancar la ferida

Aragonès retreu a Puigneró que el volguessin forçar en públic sobre la delegació a la taula de diàleg, però es proposen blindar l’executiu

Junts i CUP fan sang

Des del NYT, el president proposa una llei estatal per fer un referèndum

La represa, dimecres, de la taula de negociació no sols no va calmar la mala maror en el govern i entre els partits independentistes, sinó que ahir el foc va revifar després de la cimera a Palau. Mentre Junts i la CUP criticaven amb duresa la mesa, el president Pere Aragonès encara retreia als socis la manera com dimarts el van voler pressionar en públic perquè, després d’haver-la rebutjat minuts abans en privat, acceptés la delegació a la taula que li proposaven, en què només hi havia un membre del govern, el vicepresident Jordi Puigneró, tot el contrari del que ell planteja i que, segons ERC, havien convingut en les setmanes prèvies.

El retret d’Aragonès va arribar ahir tant en públic, a RAC1, com en privat, en una reunió de més d’una hora al matí amb Puigneró en què, a més de posar-lo al dia dels detalls de la trobada amb Pedro Sánchez, li va deixar clar que està molest pel “modus operandi” de Junts dimarts i que no es pot repetir que li vulguin llançar un torcebraç públic, per la qual cosa li va exigir lleialtat, segons fonts properes. Des de l’entorn de Puigneró, en canvi, negaven que el president li hagués picat la cresta, i asseguraven que un i altre s’havien acabat conjurant per mirar de tancar la ferida amb la voluntat d’aïllar el govern del “soroll” dels últims dies. Tot i que amb menys entusiasme, les fonts properes al president també admetien que el govern no va pas malament en el dia a dia, i que els espais de coordinació “funcionen bé”.

El president també va insistir en la reunió que seria desitjable que Junts no “torpedinés” la taula perquè és un “projecte estratègic”, i seria bàsic que hi fos perquè, si no, “s’afebleix” tant el govern com el país. També la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va dir a TV3 que compta que Junts participarà en les sessions preparatòries de les properes reunions de la taula, on també voldria que enviés consellers: “Tenim temps i ganes de posar-nos d’acord”, subratllava. Dimarts vinent, com és habitual, Aragonès i Puigneró es reuniran de nou abans del Consell Executiu –de vegades també s’hi afegeix Vilagrà–, quan ja haurà passat també el consell nacional que Junts celebra demà a Barcelona, que pot ajudar a aclarir posicions.

Un paper per als presos

Entretant, Aragonès negava ahir a la ràdio que hi hagi cap vet a ningú, sinó el “criteri” de voler negociar en nom de tota la ciutadania, i va confiar a “reconduir” diferències. Va llançar, així, una reflexió que es pot interpretar com un intent d’acostament, en indicar que, si bé la delegació a la taula l’han de formar consellers, ex-presos polítics com Jordi Turull i Jordi Sànchez, que Junts vol que hi seguin directament, han de formar part de la “dinàmica de la negociació”, tot i que ara “tocava començar entre governs”. “Les persones represaliades han de tenir també el seu paper en aquest procés de negociació, però això es fa de forma acordada, i hem de consensuar com ho fem”, obria la porta. Les fonts properes a Aragonès asseguraven que la idea no ve d’ara, sinó que ja l’està valorant des de fa dies, si bé vol madurar-la per concretar i veure quin paper poden jugar i en quin format. Això sí, d’entrada ahir l’intent no va reeixir, admetien, ja que tot està “massa calent” i les posicions continuen enrocades. “Primer cal consolidar les bases del diàleg”, hi afegien.

Sobre la taula de negociació, el president va negar que el fet que no hi hagi terminis vulgui dir que s’hagi d’allargar sine die i confia que hi haurà “avenços” en les properes setmanes. “Creiem que hi ha camins perquè es pugui portar a terme, i acceptar per l’altra banda l’amnistia i l’autodeterminació”, insistia a RAC1, en la línia del que també ahir deia al New York Times, on indicava, en una informació sobre la represa del diàleg, que vol explorar la possibilitat de crear una normativa estatal que permeti legalitzar un referèndum.

Junts i CUP, en contra

Entretant, el vicepresident de Junts Jordi Turull va retreure a Pedro Sánchez que aposti per un diàleg “sense presses”, perquè “la repressió va amb molta pressa”, i es mostrava “convençut” que el seu vet a la taula ve de La Moncloa. Segons Turull, així la mesa “és coixa i més petita”, ja que s’hi hauria de representar “tota la diversitat” de l’independentisme. L’ex-pres polític reiterava que Junts no pensa canviar de proposta, però confia que s’acabarà arribant a un acord per ser a la taula perquè “s’acabarà entenent” per què es proposen els seus noms. Turull defensa que ara cal diàleg entre tot l’independentisme per “compactar” el front.

La també vicepresidenta i portaveu de Junts, Elsa Artadi, encara era més crítica, i assegurava a RTVE que la reunió de dimecres “va ser encara més pobra” que la primera, el febrer del 2020, on ella hi va ser, perquè hi va haver pocs avenços i hi va seure una “minoria” de l’independentisme. Segons Artadi, que fins i tot deia que Aragonès formava part de la “delegació d’ERC” i no pas del govern, l’instrument està “molt tocat”. Això sí, tant ella com Turull negaven que l’escissió en el diàleg acabi amb una crisi o un abandó del govern.

Per la seva banda, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant va criticar a la SER que, fins ara, la taula “només ha servit perquè ERC i Junts se la tirin pel cap”, ja que si fins ara els cupaires hi eren escèptics, la baralla d’aquests dies ho ha transformat en “perplexitat”. “Pitjor no ho podien fer”, reblava. Segons Reguant, l’independentisme surt “debilitat” d’aquest episodi, i l’únic que en surt reforçat és l’Estat espanyol i Pedro Sánchez, que ha “guanyat temps”.

LA FRASE

Els represaliats han de tenir també el seu paper en aquest procés de negociació, de forma acordada
Pere Aragonès
president de la generalitat
No puc acceptar com a president que es faci pública una proposta per intentar forçar que o l’acceptes o hi ha un conflicte
Pere Aragonès
president de la generalitat

Bolaños: “El procés s’està acabant”

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va presumir ahir a la SER i va proclamar que “el procés sobiranista s’està acabant” i que ara està començant una nova etapa que només pot buscar solucions a través del “diàleg”. Segons ell, la reunió de dimecres va servir per presentar les delegacions i es va fer en un to cordial i amb ànim constructiu. “No podem treballar contrarellotge perquè no tindria cap sentit”, subratllava també Bolaños, que creu que ara hi ha context per poder “treballar tranquil·lament”. Abans, a RAC1, el ministre ja havia aventurat que el conflicte no es resoldrà aquesta legislatura.

“Quan hi ha confiança entre les parts i es vol avançar, no cal posar dates”, justificava a TV3 un altre membre de la taula, Miquel Iceta. Això sí, el ministre de Cultura va advertir a RNE que seria “ingenu” pensar que ara es donen les condicions per impulsar reformes que exigeixen grans consensos institucionals, tant a Catalunya com a l’Estat, per la qual cosa va demanar una “aproximació pragmàtica” a la taula i prioritzar-hi acords viables. El cap de l’oposició, Salvador Illa, va puntualitzar que un diàleg sense terminis “no vol dir que hagi de ser lent”. Ahir, això sí, la comissió d’Afers Institucionals del Parlament va tombar una moció del PSC que instava a la creació d’una taula de partits catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia