Política

El pla de govern marca resoldre el conflicte polític amb la negociació

L’executiu es compromet a treballar per desplegar l’Acord Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació

Treballarà per potenciar les relacions bilaterals amb l’Estat espanyol

El Govern s’ha fixat com a objectiu resoldre el conflicte polític mitjançant el procés de negociació “segons els estàndards democràtics internacionals” i articulat a través de la taula de diàleg entre executius. És el que consta al pla que ha aprovat aquest dimarts el Consell Executiu, en què també defensa “la fi de la repressió política, l’amnistia i l’exercici del dret a l’autodeterminació com a bases per assolir una solució democràtica i perdurable que posi fi al conflicte polític”. D’altra banda, es compromet a treballar per assolir i desplegar l’Acord Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació. “Sabem què hem de fer i com ho volem fer”, garanteixen en aquest full de ruta, que surt dels acords polítics subscrits per ERC i Junts.

El pla de Govern de la XIV legislatura contempla avançar cap a la resolució del conflicte polític amb l’Estat espanyol “per fer de Catalunya un subjecte polític reconegut internacionalment”. “Sabem què hem de fer i com ho volem fer”, garanteixen al document presentat, que surt dels acords polítics subscrits per ERC i Junts, i també acords amb els quals els republicans van arribar amb la CUP per la investidura d’Aragonès.

L’executiu, que es marca l’objectiu de ser “un país més just, més pròsper, més feminista, més verd i més lliure”, aposta per fer “canvis de fons” de “transformació democràtica”. I assenyala que els puntals seran l’amnistia i l’autodeterminació, dues propostes que defensen que gaudeixen d’un ampli consens en la societat catalana i que poden oferir una resolució del conflicte polític, basada en la desjudicialització i la voluntat de decidir el futur votant.

A la introducció del full de ruta aprovat, el Govern admet que la legislatura neix en un marc institucional, social i econòmic molt concret, amb la “repressió de l’Estat” que ha marcat els darrers anys mitjançant “la judicialització de la política”, la “recentralització constant” o “la inacció pel que fa a avançar en la normal relació bilateral entre governs”.

L’executiu es mostra “compromès amb la llibertat del poble de Catalunya, que defensa la llengua i la cultura catalana, les seves institucions i el seu dret” i assegura que té “un encàrrec clar de la ciutadania expressada en la voluntat de fer realitat l’amnistia per a les persones que han patit les represàlies de l’Estat i l’exercici de l’autodeterminació per decidir el nostre futur col·lectiu”.

Potenciar les relacions bilaterals amb l’Estat

treballarà per potenciar les relacions bilaterals amb l’Estat espanyol. És un dels objectius fixats per l’executiu en el seu pla de Govern, aprovat aquest dimarts. Concretament, l’executiu de Pere Aragonès vol establir un calendari de reunions periòdiques de les comissions paritàries de relació bilateral entre el govern espanyol i la Generalitat. També fixarà espais de relacions institucionals bilaterals multisectorials amb els executius del País Valencià, les Illes Balears i la Catalunya Nord, i amb governs, institucions i organismes internacionals.

Un altre dels objectius que consta al full de ruta és enfortir el bon govern i avançar cap a un govern obert. És en aquest marc que l’executiu vol promoure un projecte de llei electoral de Catalunya que reguli els aspectes que, dins del marc de la normativa bàsica estatal, afavoreixin la participació i la transparència en l’organització i el procediment dels processos electorals que són competència de la Generalitat de Catalunya.

També es vol avançar en el desenvolupament de la votació electrònica per millorar la qualitat democràtica i facilitar la participació en la digitalització de diferents fases dels processos electorals.

Per això es vol potenciar el desenvolupament de la votació electrònica en processos electorals i consultes populars i canviar el marc normatiu que permeti la digitalització dels processos electorals. Aquest darrer punt és d’especial rellevància per facilitar el dret de vot dels ciutadans catalans a l’estranger.

Finalment, el Govern també vol aprovar una nova llei de procediment d’elaboració de normes per potenciar la qualitat normativa i la participació i simplificar-ne la tramitació.

Mesurarl grau de compliment del pla de Govern

El Govern es compromet a explicar periòdicament el progrés de l’aplicació del pla. Així, mesurarà el grau de compliment dels diversos objectius del full de ruta amb diversos indicadors, que mostraran si s’han assolit els objectius, si estan a mig fer o si estan per iniciar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona