Política

Biden rebutja la idea d’una guerra freda amb la Xina

El president dels EUA anuncia una “nova era” de la diplomàcia nord-americana durant la seva intervenció davant l’Assemblea General de l’ONU

Promet més esforços en la lluita contra el canvi climàtic i la pandèmia

El president dels EUA, Joe Biden, tenia clar que el seu primer discurs com a mandatari nord-americà davant l’Assemblea General de les Nacions Unides havia de servir de mostra del canvi de tarannà del país, el que ell mateix es va encarregar de definir com una “nova era de diplomàcia implacable”.

Aquest “retorn dels Estats Units” que ha anat pregonant durant mesos necessitava un moment concret que fos un exemple clar del gir, i Biden el va trobar en una retirada de tropes de l’Afganistan –tot i el caos provocat–, per significar que els EUA volen tornar al lideratge mundial a través del diàleg i no de la força.

Pel president nord-americà, som en un “punt d’inflexió” en què els EUA, amb la sortida de l’Afganistan, “han girat full” després de guerres sense sentit i aposten per una nova manera de fer. El repte més important en aquesta reivindicació era posar fi al discurs bel·ligerant del seu predecessor, especialment amb el gran rival geopolític del moment: la Xina. I el discurs de Biden davant dels representants mundials va seguir el que fa dies que la seva administració repeteix: amb Pequín es vol una “competició responsable”, en cap cas una escalada cap a un conflicte d’alta volada.

“No estem buscant una nova guerra freda o un món dividit en blocs rígids”, va dir el president nord-americà, que va prometre: “Estem preparats per treballar amb tota nació que busqui una resolució pacífica als nostres reptes, fins i tot amb qui tinguem desacords intensos.” En cap moment va esmentar directament la Xina, però tampoc li va fer falta ser explícit.

Per trencar amb la retòrica nord-americana dels últims quatre anys, urgia fer referències constants a la diplomàcia, al diàleg, al treball conjunt dels països per fer front a tots els reptes mundials. “El nostre futur col·lectiu dependrà de la nostra capacitat de reconèixer la nostra humanitat comuna i actuar junts”, va dir Biden, i va alertar que el planeta s’enfronta a una “dècada decisiva” amb múltiples desafiaments.

El context actual no encaixa del tot amb la retòrica expressada, plena de tòpics sobre el multilateralisme i la diplomàcia sense gaires escarafalls. El caos de la retirada de Kabul encara és molt recent, la greu crisi diplomàtica amb França pel tema dels submarins australians és extremament tensa, i els aliats tradicionals encara veuen el lideratge de Biden des de la barrera, amb dubtes i en espera de fets i no només paraules i promeses. Promeses que, a banda del canvi de to, es van centrar en dos dels temes més candents: la lluita contra el canvi climàtic i la pandèmia. En el primer punt, va prometre més inversions; en el segon, els EUA es comprometen a més accions i col·laboració, que es concretaran avui en la cimera virtual sobre el tema organitzada per Washington.

Així mateix, va atacar durament l’auge de les autocràcies al món, i va prometre mà de ferro amb qualsevol abús de poder i va posar com a exemple els mateixos EUA com a país on hi ha atacs contra la democràcia.

També va expressar el desig d’un nou pacte nuclear amb l’Iran –sempre que accepti i compleixi les condicions–, i es va mostrar pessimista per una resolució ràpida del conflicte entre israelians i palestins, en què defensa la solució de dos estats.

LES FRASES

Tanquem una era de guerra implacable; obrim una nova era de diplomàcia implacable
No busquem una nova guerra freda ni un món dividit en blocs rígids
Afrontem l’aparició d’una dècada decisiva que determinarà el nostre futur com a comunitat global
Joe Biden
PRESIDENT DELS ESTATS UNITS

Guterres alerta que el món és “al caire de l’abisme”

Víctor Sancho

El secretari general de l’ONU, António Guterres, fa temps que no amaga un sentiment d’urgència en vista de la deriva del món, i en l’obertura de l’Assemblea General va ser més catastrofista que mai. “Som al caire de l’abisme i ens estem movent en la direcció equivocada”, va alertar, i va fer una llista de la “cascada de crisis” que afronta el món. No només temes clars com ara la pandèmia i el canvi climàtic, sinó també la desconfiança en la ciència, la degradació de drets humans i els esclats de violència. “La solidaritat ha desaparegut, justament quan més la necessitem”, es va queixar. Les crítiques van ser ferotges i va qualificar d’“obscenitat” i “suspens en ètica” que països rics llencin vacunes perquè caduquen. “Estem en un carrer sense sortida cap a la destrucció”, va resumir, i va instar els líders mundials a actuar immediatament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona