Política

Els autònoms rebutgen la proposta del govern espanyol d’eliminar la prestació per la Covid

Les associacions Avisen que el 80% dels treballadors per compte propi que reben un ajut es quedarien sense cobrar

“Reactivació no és recuperació”, asseguren

Les associacions d’autònoms que estan negociant amb el govern espanyol la pròrroga de l’escut social activat durant la pandèmia han rebutjat la proposta d’eliminar la prestació extraordinària que reben més de 200.000 autònoms. ATA, Uatae i UPTA han reclamat a l’executiu de Pedro Sánchez que canviï de parer. “Reactivació no és recuperació”, ha recordat el president d’ATA, Lorenzo Amor en un missatge a Twitter, que ha afegit que “alguns viuen a ’El món d’en Yupi’”. Al seu torn, María José Landaburu, secretària general de Uatae ha demanat que “l’escut social continuï apuntalant la recuperació”. També el president d’Upta, Eduardo Abad, ha reclamat que s’ampliï aquest paraigua social fins al 31 de gener “en els mateixos termes”.

Al seu torn, el govern espanyol defensa que després de l’estiu el context és “diferent” i de “fort creixement i d’aixecament de restriccions”. Per això, proposen un canvi en la situació actual, en la qual hi ha 220.000 autònoms que cobren la prestació extraordinària i 200.000 amb exoneracions de la quota.

Fonts del Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social detallen que ara busquen que el “gran gruix” dels autònoms passi a rebre ajudes en forma d’exoneracions i que “la prestació es limiti als que tinguin suspesa l’activitat, als autònoms de temporada” i també als que puguin accedir a la prestació de cessament ordinària compatible amb l’activitat perquè reuneixen els requisis de temps cotitzat.

Segons el president d’ATA, parlar d’un context de fort creixement per eliminar els ajuts al 80% dels autònoms que els cobren és “desconèixer l’economia real”. “Per dos milions d’autònoms l’únic que ha canviat és que han deixat de caure les vendes. Reactivació o és recuperació”, ha dit.

La subvenció extraordinària per cessament d’activitat va arribar a protegir 1,46 milions de treballadors per compte propi a l’Estat en el moment de més afectació de la crisi sanitària. Des de llavors, la nòmina total abonada s’enfila a 7.372 milions d’euros en prestacions i en prop de 3.000 milions en exoneracions de quotes d’autònoms.

La negociació sobre els ajuts especials pels autònoms amb el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social encara no han acabat i s’esperen més reunions aquesta setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona