Política

Sánchez vol precs “raonables” d’ERC als pressupostos

Promet complir la inversió del 19%

Obvia Junts

Giró vol fons extraordinaris Covid i la cogestió dels fons de la UE

El govern de Pedro Sánchez enfoca la negociació del pressupost del 2022 –aprovat ahir al Consell de Ministres i que dimecres serà presentat al Congrés amb el detall de la inversió per territoris– amb ERC i el PNB com a “socis prioritaris” i ignorant Junts, el partit que pilota Economia i Hisenda amb Jaume Giró. Amb la incorporació de 27.000 milions dels fons europeus, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, arquitecta dels comptes amb més despesa pública estatal de la història (el sostre de despesa rècord és de 196.142 milions), promet que la inversió a Catalunya complirà el 19% equivalent al seu pes dins el PIB estatal que dicta l’Estatut, i va exigir a ERC que formuli “demandes raonables” a canvi del vot a favor i que “via esmenes hi incorporin els elements importants per a ells”. “Ja n’hi ha alguns que s’han incorporat perquè prèviament ens els han comunicat”, reblava.

Amb la previsió que el 2022 l’economia creixi un 7% i l’ocupació repunti un 2,7% per reduir la taxa d’atur al 14%, els segons pressupostos que Sánchez espera aprovar amb el vot d’ERC inicien la seva tramitació a les Corts amb l’entesa firmada per PSOE i Podem en punts com la imminent llei d’habitatge. A més de l’alça del 2% dels sous públics, el pressupost incorpora el tribut mínim del 15% a les grans empreses per aportar uns 400 milions.

Després d’agrair el pas d’ahir per poder elaborar els comptes catalans, el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, va denunciar l’oblit del virus. “Preocupa que no hi ha previstos fons extraordinaris Covid, quan és evident que les conseqüències de la pandèmia persistiran el 2022 en els àmbits de la salut, l’ensenyament i els drets socials.” Si el 2020 eren 3.000 milions i el 2021 eren 2.200, Giró calcula que el 2022 Catalunya necessitarà 1.500 milions contra la pandèmia. Giró, que exigeix també “la cogestió dels fons de la UE” per fixar “prioritats estratègiques” des de Catalunya i vol el 19% d’inversió real –“la mitjana d’execució ronda el 50% i els primers mesos del 2021 és del 15%”–, creu que ERC i Junts “han d’anar units a Madrid quant a estratègia” al debat pressupostari.

Lloguer sense límit i bo sense toros

Amb l’objectiu de pressionar els socis com ara ERC perquè hi votin a favor, el pressupost del 2022 incorpora la partida per als dos bons estrella que ha anunciat Pedro Sánchez: el de l’ajuda de 250 euros al lloguer per a l’emancipació i el de 400 euros a gastar en cultura per als joves que el 2022 compleixin 18 anys.

La lletra petita del bo del lloguer jove és un misteri, i l’únic segur és que seria un pagament de 250 euros mensuals durant dos anys a joves d’entre 18 i 35 anys que acreditin rendes de treball. Tot i que la ministra d’Hisenda va dir que hi hauria un límit de preu de 600 euros –seria estèril en zones tensionades com ara Barcelona i Madrid–, el Ministeri d’Hisenda va negar cap limitació. El que no està decidit és si l’ajuda va lligada a un contracte o és individual, la qual cosa obriria la porta que dos o més joves la puguin cobrar al mateix temps quan comparteixen pis. El que sí és segur és que el bo cultural als 18 anys no podrà ser destinat a anar a corrides de toros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà