Política

El PP i el PSOE destensen el bloqueig judicial

Casado s’avé a renovar els òrgans caducats, amb l’excepció del CGPJ

El PSOE i el PP han acostat posicions per a la renovació d’alguns dels principals organismes de l’Estat, que tenen el mandat caducat de fa anys. El president del PP, Pablo Casado, va virar ahir la posició mantinguda fins ara i va oferir al president espanyol Pedro Sánchez la renovació “com ens obliga la Constitució”. Casado va excloure’n expressament el CGPJ, exigint al president de l’executiu que el “despolititzi”.

Així, la renovació d’aquest organisme clau per a la governabilitat judicial de l’Estat, i que encadena quasi tres anys amb el mandat caducat, continua sent causa d’enfrontament entre el PP i el PSOE, que s’acusen mútuament de bloquejar-ne la renovació per motius partidistes.

La sessió de control d’ahir no en va ser cap excepció, i Casado va dir a Sánchez: “Per què traeix la seva pròpia paraula i no permet que als jutges els escullin els jutges?”, la fórmula defensada per la dreta. La Comissió Europea, que va instar el juny passat l’Estat espanyol a renovar el CGPJ com a garantia de més independència judicial, tampoc serveix per “moure” al PP a acceptar els candidats proposats fins ara pels socialistes, segons va remarcar el mateix Casado.

El president Pedro Sánchez va respondre-li: “No tingui una visió avantatgista de la legalitat democràtica. Compleixi amb tota la legalitat democràtica i amb tots els compromisos de la Constitució.”

Malgrat aquest estira-i-arronsa a la cambra, poc després, en una primera conversa telefònica, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i el secretari general del PP, Teodoro García Egea, van situar sobre la taula l’abordatge de la renovació del Tribunal Constitucional, que fa dos anys que té quatre dels dotze magistrats amb el càrrec caducat.

De la mateixa manera, també s’han de renovar el Tribunal de Comptes i el càrrec de defensor del poble, ja que el titular, Francisco Fernández Marugán, exerceix el càrrec en funcions des del 2017 per la falta d’acord dels dos partits espanyols que aporten la majoria suficient per a la renovació del seu càrrec i dels altres organismes constitucionals. El ministre Bolaños no es va estar de celebrar la “rectificació” del PP, ja que és una “anomalia i el govern vol que les institucions funcionin normalment”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia