Política

El Tribunal de Comptes rebutja els avals de la Generalitat per pagar les fiances dels excàrrecs per l’acció exterior

L’ens fiscalitzador decideix no acceptar que el Govern cobreixi l’import reclamat

El Tribunal de Comptes ha rebutjat els avals de la Generalitat per pagar les fiances als excàrrecs del Govern a qui l’ens fiscalitzador reclama un total de 5,4 milions d’euros per l’acció exterior entre el 2011 i el 2017. S’havien adherit a aquesta fórmula, vehiculada a través de l’Institut Català de Fiances (ICF), 29 dels 34 excàrrecs encausats. La delegada instructora del Tribunal de Comptes, Esperanza García, ha decidit no acceptar que la Generalitat cobreixi l’import dels avals, segons ha avançat El Mundo i confirmen fonts de l’ens. García ja havia expressat dubtes sobre la legalitat de la fórmula.

Per això, la delegada instructora va demanar un informe a l’estiu a l’Advocacia de l’Estat, que els serveis jurídics estatals van rebutjar elaborar per no afectar la “imparcialitat” del procediment.

En total, el Tribunal de Comptes reclama a 34 excàrrecs del Govern que abonin 5,4 milions com a fiança provisional per les despeses exteriors, en el marc d’un procediment de responsabilitat comptable que encara ha d’arribar a judici per determinar la xifra definitiva.

Entre les persones a qui es reclama el pagament de fiança hi ha l’expresident de la Generalitat Artur Mas i el seu exconseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, o l’expresident Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras.

Embargar els béns

El Tribunal de Comptes ha acordat embargar els béns dels 28 excàrrecs del Govern que s’havien acollit als avals de l’Institut Català de Finances (ICF) per pagar les fiances que l’ens fiscalitzador els reclama per l’acció exterior de la Generalitat entre 2011 i 2017. La delegada instructora, Esperanza García, ha rebutjat els avals individuals que havia presentat el Govern a través de l’ICF i, com el termini que va donar per dipositar o afiançar els 5,4 milions d’euros que reclama ja va vèncer, procedeix a l’embargament de béns i drets dels 28 afectats. Sis dels 34 encausats no es van adherir a la fórmula dels avals de l’ICF.

Fonts de l’ens fiscalitzador expliquen que la delegada instructora descarta admetre els avals perquè no considera que es compleixin els requisits que han de concórrer, que diu que són “emparar conductes doloses o marcades per actes realitzats amb negligència o culpa greu”. García ja havia expressat dubtes sobre la legalitat de la fórmula quan va demanar un informe a l’Advocacia de l’Estat sobre la qüestió.

La delegada instructora s’ha pronunciat sense que hi hagi informe dels serveis jurídics de l’Estat, ja que l’Advocacia va rebutjar pronunciar-se pel que fet que és part en el procediment i veia que podia comprometre la imparcialitat requerida.

Les mateixes fonts expliquen que, arran d’aquesta decisió de rebutjar els avals, el Tribunal de Comptes inicia el procediment per embargar els béns dels 28 excàrrecs que havien utilitzat aquesta fórmula per cobrir les fiances.

Entre els afectats, hi ha l’expresident de la Generalitat Artur Mas i el seu exconseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, o l’expresident Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras. També els exconsellers Raül Romeva i Francesc Homs o l’exsecretari general del Diplocat, Albert Royo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia