Política

ERC anuncia que aporta 2 milions per a les fiances al TCu i Junts s’enutja

Militants d’Esquerra avalen la despesa del govern de Puigdemont i Junqueras

Junts afegeix que s’han aportat 3,3 milions “amb la Caixa de Solidaritat”

L’endemà de l’estocada del Tribunal de Comptes (TCu), en no haver acceptat els avals de l’Institut Català de Finances (ICF) per pagar els 5,4 milions d’euros suposadament malbarats pen l’acció exterior del 2011 al 2017, ERC va anunciar finalment ahir al vespre que ha avalat la despesa que es carrega a tots els representants del govern de Puigdemont i Junqueras. La notícia va enutjar Junts, que a la tarda només informava que dona suport al recurs presentat pel Departament d’Economia per la no acceptació dels avals, mesura, però, que no atura l’embargament immediat, com va aclarir abans-d’ahir la instructora del TCu.

Quan va transcendir que la militància d’ERC havia aportat uns 2,1 milions d’euros, Junts va fer un comunicat en què assegurava que ahir es van presentar, a més, avals per 3,3 milions al TCu per evitar embargaments i que “treballa en coordinació amb la Caixa de Solidaritat per garantir tots els avals del 2011 al 2017”.

Hores abans, ERC havia comunicat: “Per evitar l’afectació personal i familiar de desenes de persones i en coordinació amb la resta d’organitzacions afectades, Esquerra, amb un gran esforç de l’organització i la militància, ha pogut avançar part de l’import que el tribunal exigeix. Concretament, la part corresponent a les despeses imputables a totes les persones que van tenir responsabilitats de govern entre el 2016 i el 2017.” El TCu reclama a l’expresident Carles Puigdemont (Junts), un màxim de 2 milions d’euros, igual que a l’exvicepresident Oriol Junqueras. Junts, però, va assegurar que ERC “ha presentat avals per salvaguardar només la responsabilitat solidària del conseller Romeva i en cap cas s’ha posat en contacte amb el president Puigdemont”. Tècnicament, però, avalar Romeva és avalar la resta d’afectats, ja que el TCu el fa responsable de la despesa dels darrers dos anys.

L’any 2016 és quan la política d’acció exterior passa del Departament de la Presidència (CiU) al Departament d’Afers Exteriors, amb Raül Romeva, a qui el TCu reclama fins a 2,2 milions. Per la primera etapa d’Exteriors, el TCu exigeix a l’expresident Artur Mas i a l’exconseller d’Economia Andreu Mas-Colell fins a un màxim de 2,9 milions i a l’exconseller de la Presidència Francesc Homs, 3 milions. Junts assegurava que “no farà partidisme en temes de solidaritat antirepressiva”, mentre ERC assenyalava el TCu: “És una cacera econòmica sense precedents al moviment independentista.” Els militants d’ERC ja van mostrar la seva solidaritat i esforç en haver de reunir 1,7 milions d’euros per a la fiança dels diputats Jové i Salvadó en la causa de l’1-O al TSJC



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona