Política

Martín Villa, processat

La jutgessa argentina María Servini ordena el processament de l’exministre del franquisme i la Transició per diverses morts entre el 1976 i el 1978

La magistrada ordena l’embargament de béns per un valor de gairebé deu milions d’euros

La jutgessa argentina María Servini, que instrueix la causa contra els crims del franquisme, ha dictat un auto de processament per quatre homicidis contra l’exministre franquista Rodolfo Martín Villa per les matances que van tenir lloc a Vitòria el març de 1976 i per la mort de Germán Rodríguez durant els San Fermín de 1978. Així ho han avançat les associacions Matxoak i Sanfermines78 Gogoan . Aquesta última plataforma assegura a Twitter que aquestes dues matances son “la base principal del processament”. La justícia argentina li ha imposat presó preventiva, , de la qual n’ha quedat exempt.

L’exministre d’Interior i destacat càrrec en el franquisme i la Transició va declarar per videoconferència el setembre del 2020 davant la jutgessa Servini, moment en què va negar els crims de lesa humanitat de què se l’acusa.

Martín Villa estava sent investigat per Servini per la seva presumpta responsabilitat en la mort de dotze persones entre el 1976 i el 1979 a mans de les forces de seguretat de l’Estat, anys en què va ser ministre de Governació i d’Interior. Li atribueixen delictes de genocidi i crims de lesa humanitat, entre d’altres, per les cinc morts en un desallotjament policial durant una vaga a Vitòria; l’assassinat d’un jove a Madrid per part dels Guerrillers de Cristo Rey després d’una marxa proamnistia i l’acció de la policia en una plaça de toros de Pamplona en uns Sanfermins, que va deixar un mort.

Segons l’auto de 900 pàgines, Servini assegura que l’exministre “va ocupar una posició predominant e l’estructura jerarquitzada de poder” sota la que es van produir diverses morts, de les quals la magistrada argentina el col·loca com a principal responsable, segons informa el diari Público, que ha tingut accés a la interlocutòria judicial.

Segons aquest diari, Servini ha ordenat l’embargament sobre béns de l’exministre fins a cobrir la suma de gairebé deu milions d’euros.

Andoni Txasko, portaveu de l’associació Matxoak, ha explicat a Efe que “en la interlocutòria es dicta el processament de l’exministre, a qui se li atribueixen delictes de genocidi i crims de lesa humanitat per cinc morts per tret de la policia en el desallotjament d’una assemblea de treballadors a Vitòria el 3 de març de 1976”.

A més, aquesta entitat també confirma que Servini imputa a Martín Villa sis morts entre el 1976 i el 1977, durant el seu mandat com a ministre d’Interior, i una altra mort a Pamplona, de Germán Rodríguz, durant el Sant Fermín de 1978. “Queda clara la postura i la determinació de la jutgessa en aquest sentit”, ha assegurat el portaveu de l’associació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia