Política

Eva Granados, Montse Mínguez, Víctor Gutiérrez i Manuel García Salgado representaran el PSC a l’executiva del PSOE

Sánchez situa sis ministres a la nova direcció i encarrega a Bolaños la secretaria de Reforma Constitucional

La portaveu del Grup Socialista al Senat, Eva Granados, la diputada al Congrés Montse Mínguez, el waterpolista Víctor Gutiérrez i el membre d’UGT Manuel García Salgado representaran el PSC a la nova executiva que surt del 40è Congrés Federal del PSOE, segons ha pogut saber l’ACN. Els socialistes catalans aconsegueixen d’aquesta manera incrementar de tres a quatre els membres a la direcció de l’equip de Pedro Sánchez, que haurà d’alinear l’aparell de Ferraz amb Moncloa i posar a punt el partit cap a les eleccions del 2023. La nova direcció socialista incorpora sis ministres del govern de Sánchez i crea la secretaria de Reforma Constitucional que pilotarà el ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños.

Els noms s’han donat a conèixer després de la reunió que el cap de l’oposició al Parlament, Salvador Illa, ha mantingut amb Pedro Sánchez aquest dissabte a València. De fet, Sánchez s’ha reunit amb tots els barons socialistes abans de comunicar la composició de la llista que sotmetrà ara a votació.

Previsiblement els més de 1.000 delegats de les diverses federacions del PSOE -80 del PSC- aprovaran la nova executiva per una amplíssima majoria durant la clausura d’un Congrés Federal plàcid on l’abraçada entre Felipe González i Sánchez ha tancat el cercle de la reunificació del partit.

La nova delegació del PSC a l’executiva del PSOE estarà encapçalada per Eva Granados, que arriba a la cúpula del partit com a membre nata com a portaveu del PSOE al Senat. Continua d’aquesta manera una trajectòria que l’ha portat del Parlament de Catalunya –on va ser vicepresidenta segona- a assumir la màxima representació dels socialistes a la cambra alta i, paral·lelament, a exercir de portaveu de la comissió que ha organitzat el Congrés del PSOE a València.

Granados desembarca a la direcció del partit acompanyada de la diputada del PSC per Lleida al Congrés Montse Mínguez, que serà secretària de Treball, Economia Social i Autònoms. Mínguez va ser portaveu del PSOE a la Comissió de Pressupostos al 2020 i és vocal tan a la Comissió d’Hisenda com a la Diputació Permanent. També és ponent de la Llei d’Estabilitat Pressupostària.

El tercer membre és el waterpolista i periodista Víctor Gutiérrez Santiago, membre de la selecció espanyola i del Club Natació Terrassa que a l’abril d’aquest any va destapar els insults homòfobs que havia rebut. S’encarregarà de la secretaria LGTBI. És graduat en Periodisme i Comunicació Audiovisual per la Universitat Rey Juan Carlos.

El quart representant del PSC a l’executiva socialista és el secretari general de la Secció Sindical d’UGT i treballador de la Seat Manuel García Salgado, que actuarà com a vocal de l’executiva. Salgado és una persona molt pròxima al secretari general d’UGT, Josep María Álvarez, que aquest dissabte ha intervingut al Congrés del PSOE per recordar que cal derogar de manera “urgent” la reforma laboral de Mariano Rajoy.

El PSC suma d’aquesta manera un representant a les tres cadires que fins ara ostentaven Núria Parlón, Carles Ruiz i Paco Boya a l’executiva que va sortir del Congrés del 2017.

El nou equip de Sánchez té menys membres que el que va configurar ara fa quatre anys, que tenia 49 representants. Aleshores –quan acabava de guanyar les primàries a Susana Díaz- Sánchez va haver de fer equilibris entre les diverses federacions.

Sánchez arma l’executiva amb ministres: De ’SuperBolaños’ a Montero

Tots quatre s’integren a una direcció presidida de nou per Cristina Narbona i amb Adriana Lastra com a vicesecretària general i Santos Cerdán com a secretari d’Organització. La nova executiva té una mitjana d’edat de 47 anys, 10 menys que l’última, amb un 60% de dones i representació de tots els territoris.

Sánchez ha situat a l’executiva sis ministres després de canviar els estatuts del partit per eliminar la prohibició de compaginar càrrecs institucionals amb orgànics.

Són el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, a qui encarrega la secretaria de Reforma Constitucional i Nous Drets; la ministra de Sanitat, Carolina Darias, com a secretària de Sanitat; la ministra de Ciència, Diana Morant, com a secretària de Ciència; la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, la ministra d’Educació, Pilar Alegría, i la portaveu i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, les últimes tres com a vocals.

L’executiva tindrà com a portaveu el diputat per Jaén –i funcionari del Cos Nacional de Policia- Felipe Sicilia, i amb el sevillà Alfonso Rodríguez Gómez de Celis com a responsable de Política Municipal.

Andrea Fernández serà la secretària d’Igualtat, Javier Izquierdo exercirà de secretari d’Acció Electoral i Llanos Castellanos a Relacions Institucionals i Justícia. Idoia Mendia serà secretària d’Estudis i Programes, i Hana Jallull de Política Internacional.

El valencià Arcadi España serà secretari de Transports, Patxi López de Memòria Democràtica, Maite Pérez de Repte Democràtic i Iratxe García Pérez secretària de relacions amb la UE.

Marc Pons serà secretari de Transició Ecològica, Pedro Casares de Transformació Digital, Manuel Vila Acosta de Cultura i Esports, i Juan Francisco Serrano Martínez secretari per al Pacte de Toledo.

Patrícia Blánquez esdevé secretària d’Indústria, Comerç i Turisme, María Márquez secretària de Formació, Mariluz Martínez Seijóo d’Educació i FP, Beatriz Carrillo és secretària de Moviments Socials, Diversitat i Gent Gran.

Francisco Lucas Ayala de Transparència i Regeneració, Amparo Gual d’Emprenedoria i Impacte Social, i Maria Romero Obrero d’Agricultura. Pilar Cancela serà secretària del PSOE a l’Exterior, i Lucandré Diouf secretari de Polítiques Migratòries i Refugiats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES