Política

Sánchez blinda el seu lideratge dins del PSOE

Aconsegueix el 95% de vots de suport a la seva executiva, un 25% més que fa quatre anys

Manté l’oferiment de “diàleg i concòrdia”, com a eina per a la “unitat d’Espanya”

Sense matisos, el lideratge de Pedro Sánchez al PSOE va quedar ahir patent als ulls de propis i aliens quan el valencià Ximo Puig, com a president del 40è congrés, va anunciar el resultat de la votació dels 1.027 delegats assistents que elegien la nova executiva federal: 94,94% a favor, 52 en blanc i cap en contra. “Has aconseguit la síntesi. Sense deixar una peça fora dels anteriors congressos, has aconseguit que sigui el congrés de la unitat, la fraternitat i la cohesió”, li va lloar Puig.

En el seu discurs de cloenda, Sánchez va reafirmar la seva doble aposta per la unitat d’Espanya i la Constitució, així com pel diàleg i el “retrobament” amb Catalunya. Amb la mirada posada en les properes cites electorals que comencen ja el 2022, va inflar el pit pel que fa a la seva gestió durant la pandèmia, i la va vincular a la socialdemocràcia, que “alguns donaven per liquidada, però que té una salut de ferro”, va assegurar abraçant-la.

El congrés de València es va tancar convertit en una festa interna dels socialistes. Si el seu objectiu era aconseguir i projectar la unitat, hi van reeixir. Sánchez va segellar al voltant del seu lideratge el conjunt del partit, sense escletxes aparents. El president espanyol va ser rebut al matí amb llargs minuts d’aplaudiments, després d’un dissabte en què José Luis Rodríguez Zapatero i, sobretot, el sempre crític Felipe González li garantien la lleialtat. Abraçades curatives entre els tres dirigents, que ahir es van traduir en l’obtenció d’un 25% més de suports a la nova executiva que en el congrés anterior del 2017 (70,5%), però també superior al del 2014 (88,1%). Una nova direcció federal amb representació de tots els territoris, composta significativament per un 60% de dones, i 10 anys més jove que la direcció sortint: 47 anys de mitjana. Aquesta direcció també inclou sis ministres, entre els quals sobresurt l’actual ministre de la Presidència i la seva mà dreta al govern, Félix Bolaños, que guanya ara encara més pes dins del partit.

Durant gairebé una hora a l’escenari, un Sánchez visiblement satisfet es va cuidar de traçar reiteradament una línia retòrica contínua amb la gestió dels seus dos predecessors, i va aprofitar alhora per atacar el PP: “Quan d’altres s’hagin cansat d’odiar, nosaltres continuarem treballant per la convivència entre catalans, i entre Catalunya i el conjunt de la seva pàtria, que és Espanya, recuperant el diàleg i la convivència absurdament trencats a Catalunya durant tots aquests anys.” I va qualificar d’“infaust” l’any del referèndum català. Cenyint-se al marc constitucional del 78, que va reivindicar González, també va prometre: “A més de fer valdre la llei, treballarem pel diàleg i la concòrdia. És el que farem per Catalunya i per la unitat d’Espanya.”

El congrés no va abordar altres temes punyents com ara la pujada del preu de la llum o un referèndum sobre la monarquia com havien demanat les esmenes de militants a la ponència marc. Tampoc una reforma del finançament autonòmic. El president espanyol es va comprometre a abolir la prostitució, i a derogar la reforma laboral i la llei mordassa del PP.

LES FRASES

Treballarem per la cohesió d’Espanya, fomentant el retrobament
Pedro Sánchez
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL
Quan hi ha una anàlisi compartida com passa amb Sánchez, les coses surten més bé
Salvador Illa
LÍDER DEL PSC A CATALUNYA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona