Política

Otegi, a les víctimes d’ETA: “Sentim el seu dolor. No s’hauria d’haver produït mai”

El líder d’EH Bildu reconeix el “patiment” generat per la banda terrorista amb motiu del 10è aniversari de la seva fi

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha mostrat aquest dilluns “pesar i dolor pel patiment sofert” per les víctimes d’ETA que, ha afirmat, “mai s’hauria d’haver produït”. Otegi i el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez, han fet pública una declaració “solemne” amb motiu del desè aniversari de la Conferència d’Aiete i del final de la violència d’ETA, amb la que han fet un missatge específicament dirigit a les víctimes de l’organització terrorista. “Volem traslladar-los el nostre pesar i dolor pel patiment sofert. Sentim el seu dolor i des d’aquest sentiment sincer afirmem que el mateix mai s’hauria d’haver produït. A ningú pot satisfer que tot allò succeís, ni que es prolongués durant tant temps. Hauríem d’haver aconseguit arribar abans a Aiete”, sosté la declaració.

Otegi ha afegit que “desgraciadament el passat no té remei” i que res del que digui “pot desfer el dany ocasionat”.

“Però estem convençuts que és possible al menys alleugerir-lo des del respecte, la consideració i la memòria. Volem dir des del cor que sentim enormement el patiment i ens comprometem a tractar de mitigar-lo en la mesura de les nostres possibilitats.Sempre ens trobaran disposats”, ha assenyat el líder independentista.

El PSOE veu “positiu” el pas

El portaveu del PSOE, Felipe Sicilia, ha considerat que la declaració d’Otegi és “un avenç positiu” i “constructiu”. Ho ha dit en roda de premsa després de la primera reunió de la nova Executiva Federal dels socialistes acompanyat de l’exlehendakari Patxi López, que ha destacat que “per primer cop” l’esquerra abertzale “reconeix que la violència va ser un error”. “És un avenç que feia anys que reclamàvem”, ha dit López, que ho veu una “esmena” al paper que va tenir aquest espai polític.

Podem celebra la declaració

La líder de Podem, Ione Belarra, ha destacat que les declaracions d’Otegi són “un pas sense precedents” de l’esquerra abertzale, que posa “en el centre el dolor de les víctimes d’ETA, reconeixent que mai s’hauria d’haver produït i que les vies pacífiques són l’únic camí possible”. “Obligació dels demòcrates reconèixer el pas”, ha dit en una piulada a Twitter.

D’altra banda, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, també ha celebrat que “avui és un gran dia” i ha dit que les reaccions a les paraules d’Otegi faran distingir entre “bones o males persones”.

El PP ho critica

El líder del PP, Pablo Casado, ha afirmat que Otegi “no és un home de pau sinó un terrorista” i ha dit que EH Bildu “ha de col·laborar per resoldre 300 assassinats”. En una piulada, Casado ha dit que “ETA va ser derrotada policialment i judicialment no per cessions de Zapatero” i ha instat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a “trencar” amb l’esquerra abertzale així com amb els independentistes catalans i Podem.

El president del PP basc, Carlos Iturgaiz, ha opinat que la declaració d’Otegi és “una broma macabra” i ha afirmat que “es riu de les víctimes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona