Política

La Mesa del Congrés demana al Suprem aclariments sobre la sentència contra Alberto Rodríguez

La decisió final recaurà en Batet un cop es conegui la posició del tribunal

La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, haurà de decidir si demana a la Junta Electoral Central (JEC) que executi la sentència del Tribunal Suprem i retiri l’acta com a diputat de Podem a Alberto Rodríguez, després del requeriment que li va remetre ahir l’Alt Tribunal. Però això no serà abans que el Suprem s’hagi manifestat sobre el sentit de la seva sentència.

La Mesa del Congrés s’ha reunit a les 14.00 hores per a prendre una decisió sobre aquest tema i per una majoria de 5 a 3 ha acordat demanar al Suprem un aclariment sobre els efectes de la seva sentència respecte de la condició de diputat d’Alberto Rodríguez. Serà després que el Suprem faci els aclariments demanats per la Mesa quan la presidenta del Congrés finalment prendrà una decisió al respecte.

Rodríguez ha estat condemnat a una pena d’un mes i 15 dies de presó commutable per una multa de 540 euros per atemptat contra agents de l’autoritat, amb l’accessòria d’inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu durant el temps de condemna

La Mesa del Congrés, recollint un informe dels lletrats de la Cambra, ha executat la sentència del Tribunal Suprem mantenint l’acta a Rodríguez tot i els retrets i dures crítiques del PP, Vox i Ciutadans que al·ludeixen a altres fonaments jurídics.

La presidenta del Congrés s’enfronta al requeriment que li ha fet el Tribunal Suprem perquè li remeti l’informe sobre la data d’inici de compliment de la pena d’inhabilitació imposada a Alberto Rodríguez per a la liquidació de la seva condemna.

L’escrit és interpretat pels partits de la dreta com un aclariment de la sentència de l’alt tribunal, després que els serveis jurídics del Congrés consideressin que el diputat podia mantenir el seu escó atès que la pena de presó havia estat substituïda per una multa, ja abonada. Segons aquest informe, la condició de diputat de Rodríguez no queda afectada perquè no concorre “ni la causa d’incompatibilitat sobrevinguda contemplada en l’apartat 2 en relació amb l’apartat 4 de l’article 6 de la Loreg”, ni els articles del Reglament del Congrés –21 i 22– que expliquen quan un diputat perd la seva condició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA