Política

Milers de persones es manifesten a Sant Sebastià contra la política penitenciària d’“excepció” per als presos d’ETA

Els convocants asseguren que demanen “privilegis” sinó “justícia”

Una representació d’expresos polítics catalans ha caminat a la segona filera de la marxa, entre els quals el president d’ERC, Oriol Junqueras

Milers de persones han participat aquest dissabte a Sant Sebastià en una multitudinària manifestació convocada pel col·lectiu SARE per reclamar que s’acabi la política penitenciària d’“excepció” per als presos d’ETA.

La marxa ha arrencat a les cinc de la tarda des dels jardins del palau de Miramar sota el lema en basc Pas a pas en el camí cap a casa i ha recorregut el Passeig de la Concha i alguns dels carrers del centre de la ciutat amb crits a favor de la independència i l’alliberament dels presos bascos. La manifestació ha acabat al Boulevard donostiarra.

Els portaveus de la xarxa SARE, Joseba Azkarraga i Arantza Aldezabal, han llegit un manifest en el asseguren que no exigeixen “privilegis” sinó “justícia”. “Demanem una legislació de caràcter ordinària, que impedeixi les cadenes perpètues encobertes; que possibiliti la progressió de graus o els permisos penitenciaris als que tenen dret els presos bascos”, han reivindicat. “Ens uneix una cosa fonamental com és la defensa dels drets humans. De tots els drets per a totes les persones, sense excepció. Perquè els drets humans no es poden parcel·lar, i defensar uns i obviar uns altres”, ha dit. L’acte ha clos amb un concert del grup Gatibu.

Nombrosos representants de sindicats i partits de l’esquerra abertzale han participat a la mobilització –que ha rebut el suport de PNB i Podem-, com el coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi; el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez; la portaveu d’EH Bildu al Parlament basc, Maddalen Iriarte; membres de Podem com la regidora de Sant Sebastià Aitzole Araneta, i del PNB com el president de les Juntes Generals de Guipúscoa, Xabier Ezeizabarrena, i la parlamentària Irune Berasaluze.

ambé s’hi han afegit expresos polítics catalans, entre els quals el president d’ERC, Oriol Junqueras, que ha estat aplaudit pels assistents. Els convocants han reservat un lloc destacat als líders independentistes catalans. Junqueras; l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell; els exconsellers Raül Romeva, Dolors Bassa i Josep Rull i la diputada de JxCat Aurora Madaula han marxat a la segona filera rere la capçalera de la protesta.

Rull ha dit que amb la seva presència avui al País Basc volen retornar les “tones de suport” que van rebre dels bascos durant el seu “captiveri”, a més de fer costat a unes reivindicacions que tenen el suport de “la majoria de la societat basca”.

Al començament de la marxa diversos membres del Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite) han llançat fulls volants i desplegat dues pancartes des de la part superior del túnel del barri de l’Antigua, punt d’inici de la marxa. En una d’elles han ratllat amb una creu la paraula “gudariak” (soldats) i a l’altra “presos polítics”, i hi han escrit a sota, en vermell,  “assassins” i “presos assassins”, respectivament. En adonar-se, alguns dels manifestants els han adreçat crits de “feixistes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia