Política

Junts queda sol en l’intent jurídic de blindar Borràs

Un informe dels lletrats del Parlament proposa eliminar del reglament la suspensió immediata de tot diputat a qui s’obri un judici per corrupció

Junts ho defensa, i ERC i la CUP consideren que els lletrats “s’han excedit”

El que havia de ser una reunió per plantejar “reformes i millores tècniques, jurídiques i lingüístiques” en el reglament del Parlament es va convertir ahir en un nou camp de batalla en què finalment Junts va quedar sol defensant l’eliminació d’un article del reglament que podria evitar la inhabilitació de la presidenta Laura Borràs. La cap de llista de Junts està pendent de judici per un cas de fragmentació de contractes mentre presidia la Institució de les Lletres Catalanes i la seva situació judicial ha provocat topades entre els partits independentistes des de la campanya electoral.

La resta de partits, si bé es van mostrar favorables a les altres propostes per actualitzar el reglament de la cambra, com ara l’adaptació del text al nou pla d’igualtat, van ser molt crítics amb l’informe dels lletrats –té 244 pàgines–, ja que consideren que el servei jurídic havia elaborat un informe més polític que tècnic i que excedia l’encàrrec original. Tots els grups menys Junts van defensar el consens aconseguit el 2017, quan es va introduir precisament l’article 25.4 per tallar d’arrel els casos de corrupció, en l’època del 3%. “Aquest article no es toca”, sentenciaven ahir els cupaires com a pares de la proposta fa quatre anys.

La polèmica es va originar a primera hora del matí, quan des de presidència es va lliurar a la resta de membres de la mesa del Parlament l’informe jurídic amb les propostes per actualitzar-ne el reglament, un estudi que havia estat sol·licitat als lletrats al setembre per acord unànime de la mesa. Entre els suggeriments, l’eliminació de l’article 25.4, que inclou “la suspensió immediata de drets i deures” de tot diputat en el moment de l’obertura d’un judici oral per un presumpte delicte de corrupció. L’article no està exempt de polèmica, ja que un informe dels lletrats el 2018 ja assenyalava que vulnerava la presumpció d’innocència, perquè arrabassava drets abans que la sentència fos ferma, un argument que ahir utilitzava Junts per defensar-ne la supressió. La mesura també podria beneficiar els diputats republicans Meritxell Serret, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, acusats de malversació per la celebració de l’1-O, però ahir la portaveu republicana, Marta Vilalta, va rebutjar “reformes per a persones concretes”.

L’informe dels lletrats no suposa cap tramitació de la reforma del reglament i ni tan sols és un document vinculant. Es tracta únicament d’una proposta que els grups poden o no fer-se seva per abordar una possible reforma del reglament que en tot cas només es pot iniciar prèvia sol·licitud dels grups parlamentaris.

LES FRASES

Les reformes s’han de fer pensant en l’interès col·lectiu, i no en casos particulars
Marta Vilalta
portaveu d’erc
L’informe va més enllà de qüestions tècniques; els lletrats s’han excedit
Eulàlia Reguant
Diputada de la cup
L’article és inconstitucional, no té cap precedent ni cap referent. Cal un Parlament del s. XXI
Mònica Sales
portaveu de junts
És un document de part amb propostes que no són oportunes. Borràs s’extralimita
Alícia Romero
portaveu del psc
Es disfressa de qüestió tècnica el que és una decisió política; algú es pensa que «Ca la Laura» existeix
David Cid
portaveu dels comuns

Sí a una reforma més àmplia per garantir drets

Cap partit va confirmar que faria el pas per sol·licitar crear una ponència de reforma del reglament, la tramitació de la qual és idèntica a una proposició de llei. La reforma s’hauria de portar a terme en la comissió de Reglament, que presideix la presidenta de la cambra i els membres de la mesa, a més d’un portaveu de cada grup. El desacord dels grups bàsicament se centra en la supressió de l’article 25.4 i, en canvi, consideren necessari una posada al dia de la norma que regula les actuacions a la cambra com, per exemple, la votació telemàtica; la lluita contra declaracions racistes, masclistes i/o homòfobes; els compromisos del pla d’igualtat; la lluita contra la corrupció, i evitar les coaccions externes que volen limitar el debat parlamentari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia