Política

El Senat acusa Bolsonaro de crims contra la humanitat

Atribueix 120.000 morts a la seva gestió de la pandèmia

El denunciarà de diversos càrrecs als tribunals

És poc probable que les demandes prosperin, però la imatge del president s’enfonsa

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha estat el responsable de 120.000 morts evitables per Covid. Aquesta és la conclusió més impactant de l’informe d’una comissió especial del Senat que, durant sis mesos, ha escoltat centenars de testimonis i ha analitzat milers de documents referits a l’erràtic maneig oficial de la pandèmia. El text inclou el delicte de “crims contra la humanitat” i nou càrrecs més contra Bolsonaro, quatre ministres de Salut, tres dels fills del president i mig centenar d’assessors.

Els resultats de l’estudi, de 1.287 pàgines, van ser ratificats dimarts a la nit per set vots contra quatre. Els càrrecs seran enviats, en el cas del president, a la fiscalia general, el Tribunal Suprem i el Tribunal Penal Internacional de la Haia; en aquest darrer cas a causa dels al·legats de lesa humanitat. És poc probable que prosperi un judici contra Bolsonaro al Brasil, però les revelacions amb comptagotes de la seva estratègia negacionista contra la pandèmia han deixat per terra la seva popularitat.

La llista de delictes contra Bolsonaro inclou la infracció de mesures sanitàries, incitació al delicte, falsificació de documents, ús irregular de diners públics, epidèmia amb resultat de mort i atemptats contra la dignitat del càrrec. Bolsonaro va ser des del primer dia de la pandèmia un negacionista. Va promoure l’obertura d’activitats i va fer campanya contra el confinament, rarament se’l va veure amb màscara i va endarrerir tant com va poder la vacunació. A més, va promoure tractaments alternatius sense suport científic, com ara l’ús de cloroquina, i almenys un estudi privat de medicines no aprovades que va causar 200 morts. També es van recordar al Congrés els morts a l’Amazones per falta d’oxigen envasat, la provisió del qual era de l’Estat.

Fre a les xarxes

Els 120.000 morts que s’atribueixen a Bolsonaro representen el 20% de les 605.000 víctimes per Covid-19 comptabilitzades al Brasil, país que ha tingut el segon pitjor brot del món després dels Estats Units. El país més poblat d’Amèrica del Sud, amb més de 212 milions d’habitants, té a més la vuitena taxa de mortalitat més gran per milió. La comissió parlamentària considera que l’estratègia oficial va promoure els contagis convençuda que així aconseguiria la immunitat de ramat. Quan va ser evident que això no era possible, ja era massa tard. Bolsonaro, però, no es va donar per vençut. Aquesta setmana Facebook va suspendre una transmissió en viu en què el president vinculava la vacuna contra la Covid al virus de la sida.

El responsable d’avançar en un eventual judici contra el president és un fiscal posat pel mateix govern de Bolsonaro. Tot i que les possibilitats són poques, la investigació parlamentària ha erosionat la imatge de Bolsonaro, mentre que creix la del seu principal rival polític, Luiz Inácio Lula da Silva. L’expresident i líder del Partit dels Treballadors ha recuperat un per un els seus drets polítics gràcies a una successió de decisions favorables de la justícia, i ja es prepara per a les presidencials de l’any que ve. Bolsonaro intentarà aconseguir la reelecció, però el camí se li ha fet costerut. Com en el seu moment va fer el seu alter ego, Donald Trump, el brasiler denuncia que l’actual sistema electoral, que usa urnes electròniques, afavoreix el frau. Qualifica la investigació de “pallassada” i assegura que danya l’economia. També ha enfortit la relació amb els militars, el seu principal suport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia