Política

Borràs: “Qui perverteix l’informe tècnic dels lletrats és qui en fa una lectura política”

La presidenta denuncia “soroll, intoxicació i voluntat partidista” al voltant del document dels serveis jurídics

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha defensat que el document dels lletrats recull les “qüestions tècniques i jurídiques” sobre la reforma del reglament que es van treballar en l’anterior legislatura. I ha negat, en una entrevista a ’Els Matins de TV3’, que siguin propostes dels mateixos lletrats. “Qui perverteix l’informe tècnic és qui en fa una lectura política”, ha afegit. I és que, segons Borràs, aquests últims dies hi ha hagut “soroll, intoxicació, voluntat partidista i titulars infundats” al voltant d’aquest document de 180 pàgines que, segons ha explicat, la Mesa va demanar per unanimitat al serveis jurídics de la cambra en la reunió de l’1 de setembre a Tornabous.

Borràs ha defensat que els lletrats s’han limitat a recollir en un document “l’acumulat” de “propostes tècniques i jurídiques” que els grups parlamentaris van treballar la passada legislatura en el marc de la Comissió del Reglament. I ha afegit, davant les crítiques de diferents grups parlamentaris, que els lletrats “no es poden extralimitar de les seves funcions” quan compleixen ordres, en referència a l’acord de la Mesa de l’1 de setembre.

Preguntada per l’article 25.4, que preveu la suspensió dels diputats en cas que s’obri judici oral per casos vinculats a la corrupció, Borràs ha insistit que vulnera la presumpció d’innocència dels diputats. El document dels lletrats que s’ha fet públic aquesta setmana inclou la supressió d’aquest article que podria suposar la suspensió de la presidenta del Parlament, tenint en compte que té una causa judicial oberta per presumpta fraccionament de contractes quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). “Les reformes no s’han de fer pensant en una persona, però la presumpció d’innocència afecta tots els diputats”, ha insistit Borràs.

El polèmic article es va introduir al reglament del Parlament el 2017 a proposta de la CUP, però Borràs diu que ara hi ha un context diferent marcat per una “situació d’hostilitat judicial” de l’estat espanyol. “És una qüestió democràtica. Vulnerar la presumpció d’innocència és carregar-se l’estat de dret”, ha conclòs.

Borràs ha volgut deixar clar que són els grups, en el marc de la Comissió del Reglament, els que hauran de debatre i decidir quines qüestions reformen. El grup de JxCat s’ha quedat sol defensant que s’ha de modificar l’article 25.4 però la presidenta del Parlament ha assenyalat que Junts i ERC van votar a favor d’una proposta de resolució en el marc del debat de política general sobre aquesta qüestió. Concretament, ha recordat que el text aprovat insta a modificar el reglament per garantir la inviolabilitat i els drets dels diputats.

Preguntada per la investigació que l’afecta, la presidenta del Parlament ha tornat a negar que hagi comès cap delicte i ha acusat la Guàrdia Civil de manipular informes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona