Política

Junts presenta una esmena a la totalitat dels comptes de l’Estat

La formació critica la poca execució dels pressupostos a Catalunya i exigeix que es transfereixi a la Generalitat la part que no s’inverteixi

Nogueras aposta per aprofitar “tota la força” de l’independentisme i insta ERC a presentar també una esmena

Junts per Catalunya (JxCat) ha presentat aquest dijous una esmena a la totalitat dels pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2022.

La formació argumenta el seu rebuig en la manca d’execució dels pressupostos a Catalunya. En aquest sentit, denuncia que del 2015 al 2020 el govern espanyol només ha executat, de mitjana, el 65% de les partides previstes, 10 punts menys que al conjunt de l’Estat. Als primers 6 mesos de l’any només s’han materialitzat el 13% de les inversions previstes.

A més, Junts creu que la “voluntat política” per revertir aquesta tendència és “baixa”. Posa d’exemple que per aconseguir l’aprovació dels anteriors comptes es va acordar la creació d’una comissió de seguiment de les inversions estatals en infraestructures a Catalunya, però “a dia d’avui, que estem tramitant els PGE per al 2022, aquesta comissió no s’ha reunit ni una única vegada”. “Ni s’ha reunit, ni s’han complert la gran majoria de promeses que el govern espanyol va fer a Catalunya”, remarca.

És per això que Junts demana que la part del pressupost que no s’executi es transfereixi a la Generalitat.

També reclama la “descentralització i increment” de partides com la gestió de l’ingrés mínim vital, els recursos destinats a habitatge, el bo cultural o el finançament de la llei de dependència.


Crida a la unitat de l’independentisme
En una roda de premsa aquesta tarda a la seu del partit, la líder de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, ha explicat que l’executiva de Junts havia decidit al matí deixar unes hores de marge per negociar amb el govern espanyol, però finalment han constatat que l’executiu de Pedro Sánchez “no s’ha mogut”.  És per això que ha defensat que cal ser “exigents” i aprofitar “tota la força” de l’independentisme, en comptes de ser “ingenus” amb Madrid.

Segons Nogueras, votar avui els pressupostos espanyols vol dir “votar a favor que a Catalunya només hi arribi la meitat del que estava pressupostat”. Nogueras ha recordat que l’any passat ERC va donar confiança a l’executiu espanyol, però que avui es pot afirmar que el govern de l’Estat “no és un govern que compleixi”.

Junts ha insistit que el govern de l’Estat “no s’ha mogut” i que està “apalancat en l’immobilisme”, i per això ha tornat a demanar “unitat” a les forces independentistes.

En aquest sentit, Nogueras ha instat els republicans a presentar la seva pròpia esmena a la totalitat abans que acabi el termini, demà a les 14 hores.

Nogueras ha assegurat que el seu grup -format per 4 diputats- ha demanat fins a tres vegades reunir-se amb ERC per coordinar les esmenes a la totalitat als pressupostos, però ha lamentat que no s’hagi pogut dur a terme.

El portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries, ha insistit que Junts té “voluntat de negociar”, però no acceptarà pas que l’Estat torni a “aixecar la camisa un any més”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona