Política

Turquia i l’Iraq prohibeixen els vols cap a Bielorússia

Els dos països tanquen una de les principals vies d’accés dels migrants cap a la frontera amb la Unió Europea

Polònia acusa el règim de Lukaixenko d’utilitzar nens amb fins propagandístics

Turquia va prohibir ahir als ciutadans de Síria, el Iemen i l’Iraq volar cap a Minsk, en un intent de tancar una de les principals rutes que, segons la Unió Europea, Bielorússia utilitza per dur els migrants a la frontera d’aquest país amb Polònia com a represàlia a les sancions europees al règim d’Aleksandr Lukaixenko.

Fonts de la companyia de bandera Turkish Airlines van assegurar que l’empresa no només observa aquesta norma sinó que fins i tot va decidir pel seu compte aplicar-la ja dijous a la nit, quan ja no es va permetre l’embarcament de ciutadans d’aquests països, tret que tinguessin passaport diplomàtic.

El Ministeri d’Afers Estrangers turc va expressar el seu “ple suport” a Polònia, Lituània i Letònia, països socis de Turquia a l’OTAN, veïns de Bielorússia, a qui acusen d’ajudar a traslladar migrants del Pròxim Orient perquè accedeixin a territori de la Unió Europea. El govern turc va dir, alhora, que les acusacions de Polònia segons les quals Ankara facilitava l’arribada de migrants a Minsk des d’Istanbul no tenen cap “fonament”.

Tal com va fer Turquia, també l’Iraq va anunciar ahir la suspensió dels vols directes cap a Minsk per “protegir els ciutadans iraquians de les xarxes de contraban de persones a través de Bielorússia i Polònia”, segons l’agència de notícies estatal iraquiana, INA. D’acord amb el portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers iraquià, Ahmed al Sahaf, citat per l’agència, “l’Iraq ha suspès els vols directes cap a Bielorússia”. El portaveu hi va afegir que les ambaixades del país a Moscou i Varsòvia s’estan coordinant per al “retorn voluntari dels atrapats” a la frontera bielorussa. També va explicar que s’ha retirat “temporalment” el permís de treball del cònsol honorari de Bielorússia a Bagdad.

Mentrestant, milers de persones continuen malvivint als boscos de la zona de Bielorússia fronterera amb Polònia, enmig de temperatures gèlides, buscant una oportunitat per travessar la frontera.

El govern polonès va denunciar ahir que les imatges de nens acampats a la frontera formen part d’una campanya bielorussa de “propaganda per a despertar emocions” i va fer públics tres vídeos que mostren soldats bielorussos, suposadament indicant a migrants acampats a la zona on han de col·locar els nens a prop de la tanca fronterera.

L’ONU i diverses organitzacions humanitàries han demanat fa dies que se’ls deixi tenir accés als migrants i Bielorússia va permetre ahir l’entrada d’algunes organitzacions, com l’agència per als refugiats de l’ONU (Acnur), a la zona. La portaveu d’Acnur Shabia Mantoo va explicar que s’hi enviaran flassades i roba d’abric per evitar més morts.

LA XIFRA

223
intents
de travessar la frontera haurien frustrat les forces poloneses les darreres 24 hores.

Diners per als límits de la UE

La Unió Europea (UE) destinarà 12.800 milions d’euros entre el 2021 i el 2027 a ajudar a finançar infraestructures a les fronteres exteriors i a tasques de gestió fronterera, segons va revelar la Comissió Europea ahir. En el període pressupostari actual (del 2021 al 2027), es destinaran en particular 6.400 milions d’euros a la gestió fronterera i la política de visats, mentre que 6.400 més serviran perquè Frontex pugui augmentar la seva capacitat i comptar amb 10.000 guàrdies de fronteres, segonsva dir la CE en un comunicat.

La suma consignada per al període pressupostari actual és molt superior als 2.800 milions d’euros amb els quals la UE va comptar per a aquestes tasques entre el 2014 i el 2020, així com per a l’ajuda d’emergència. El pressupost ajudarà a finançar la construcció i modernització dels llocs de pas a les fronteres, així com sistemes de vigilància i vehicles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona