Política

ERC accepta “sucursalitzar” els comptes de Barcelona per l’interès general del país

Facilitaran que s’aprovin per tenir suport dels comuns a la Generalitat

Maragall admet la “incoherència” forçada i Artadi diu que “ha enterrat la seva credibilitat”

Amb una pinça al nas i en una decisió forçada per possibilitar l’acord amb En Comú Podem (ECP) per permetre la tramitació dels pressupostos a la Generalitat, el grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona canviarà radicalment la seva posició de fa tot just una setmana, quan va votar contra la tramitació dels comptes d’Ada Colau, i el proper 23 de desembre en “facilitarà” l’aprovació. El seu líder i també diputat, Ernest Maragall, va assumir “la contradicció” i “l’evident incoherència” de la decisió que els republicans assumeixen “amb convicció” servint a l’interès general” del país. Maragall va reconèixer que actuaven en un escenari en què els comuns “han sucursalitzat Barcelona” posant el pressupost com una peça de negociació política per obtenir protagonisme en la negociació a la Generalitat.

Acompanyat de la resta de regidors del grup municipal, i visiblement contrariat, assumia que serà la tercera vegada consecutiva que donaran suport al govern de Colau per tirar endavant els comptes, malgrat defensar que el discurs del ple de la setmana passada és el que “pensem, el que nosaltres som i expressem”.

En aquest “res més i res menys” que facilitar l’aprovació del pressupost, Maragall sí que va criticar que hi havien arribat per la capacitat dels republicans de “prendre decisions i liderar el país” per davant de “gesticulacions i tacticismes diversos” després de la negativa de la CUP a donar suport a tramitar els pressupostos de la Generalitat. Un exemple que va estendre a les negociacions per la investidura de Pere Aragonès o per la taula de diàleg, en al·lusió a JxCat, en la qual detectava “actituds que tendeixen a desestabilitzar, produir contradiccions i soroll de tota mena”.

Reconeixent que l’afectació de la decisió a la seva persona “és la menor de les qüestions”, va tenir la rèplica de la presidenta del grup municipal de Junts a Barcelona, Elsa Artadi, que va lamentar que Maragall “ha enterrat la seva credibilitat, ha renunciat a ser oposició” i, evidentment a “ser un candidat creïble el 2023”. Artadi va recordar que havien advertit que el vot en contra d’ERC de feia una setmana “era tàctic”.

Per la seva banda, el primer tinent d’alcaldia, el socialista Jaume Collboni, també va assegurar que Maragall havia “dilapidat la seva credibilitat quan deia que no a tot i ara diu que sí”, i va negar cap acord de pressupostos. També va qualificar de “posició vergonyosa” la decisió d’ERC fent “un gest de tanta supeditació de Barcelona a la política catalana”.

Colau vol negociar, tot i la negativa de Maragall

L’alcaldessa Ada Colau va valorar ahir la tarda de decisió d’ERC i la va qualificar de “bona notícia”, després de la presa de posició “precipitada” dels republicans de fa una setmana de votar contra la tramitació dels pressupostos. Uns comptes que van tirar endavant amb els vots favorables dels dos regidors de Barcelona pel Canvi i de la regidora no adscrita, Marilén Barceló. Colau està disposada ara a negociar amb els republicans, als que va qualificar de “socis preferents”. Ho va justificar tenint en compte que ja els van aprovar conjuntament els dos anys anteriors i que han arribat a acords en els grans temes de ciutat. Maragall, però, ja tancava la porta a parlar-ne en la compareixença que va fer al matí. perquè ja havien fet el procés de contrastos abans del ple de la setmana passada d’un pressupost “pactat i aprovat amb Barcelona pel Canvi”, en què “ni l’orientació, ni el contingut ni la concreció” els havien convençut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia