Política

L’Audiència permet ara a onze mossos acusar activistes

La Generalitat retira tard l’acusació contra set veïns per la investidura de Puigdemont i provoca la suspensió del judici

El compromís del govern retirar les acusacions penals contra independentistes quan no hi hagi agents dels Mossos ferits, com li exigeix la CUP, va provocar ahir un efecte pervers. L’Audiència de Barcelona va suspendre el judici contra set veïns, que es van manifestar per la investidura fallida del president Puigdemont, al parc de la Ciutadella, el 30 de gener del 2018, per un canvi processal, qualificat d’“estafa” per les defenses. En concret, com que la Generalitat es va retirar a darrera hora del procés, el tribunal va oferir a onze agents que eren en la causa si es volen personar amb advocat particular. Un d’ells ja ha designat l’advocat del sindicat USPAC, que era ahir a la vista de la secció cinquena.

En la darrera setmana, el lletrat d’Interior, per ordre del govern, va presentar fins a quatre escrits per al final anunciar que es retirava. La Generalitat demanava dos anys de presó per als activistes per desordres públics i atemptat a l’autoritat, i no per lesions, ja que sosté que no s’ha pogut aclarir qui els les va causar. Per contra, el fiscal demana per a ells tres anys de presó i sí que els acusa per un delicte de lesions lleus a cinc agents, i demana que els indemnitzin amb entre 80 i 200 euros.

En la sessió d’ahir, es van personar dotze agents que sortien en la investigació de la Ciutadella, i el tribunal va preguntar-los si volien exercir el seu dret d’acusació en haver-se retirat la Generalitat, malgrat que no reclamava per cap d’ells. Tots menys un van dir que sí i els va donar quinze dies per fer-ho. Els defensors, d’Alerta Solidària, van denunciar que els agents no havien exercit aquest dret en el moment processal oportú i que ara era irregular, com fixa el Suprem. Fins i tot van exposar que un dels agents assegura que va ser lesionat per un veí que no és cap dels set del 30-G. Amb tot, els agents hereten l’escrit d’acusació de la Generalitat, sense poder demanar més càstig. El judici ha quedat sense nova data, “una nova angoixa” per als acusats, van denunciar els seus advocats.

Càrregues policials a la UAB

Els Mossos van carregar ahir contra més d’un centenar d’estudiants antifeixistes a la UAB, que protestaven per una altra concentració de l’entitat juvenil S’ha Acabat! La seva presidenta, Júlia Calvet, va cridar-los: “Arran i La Forja, us il·legalitzarem!” Dirigents de Vox, el PP i Cs van donar-li suport. Concentrats van llançar pots de fum als antidisturbis i aquests van respondre a cops de porra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia