Política

Puigdemont insta Llarena a congelar l’ordre de detenció

La defensa interpel·la per escrit el jutge del Suprem per si ja ha donat instruccions a tal efecte als cossos policials, inclosos els estatals

S’interpreta com un altre pas per desbrossar el camí del retorn

La defensa del president a l’exili, Carles Puigdemont, i dels exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí ha enviat un escrit al magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena en què li reclama que confirmi si ja ha emès les instruccions oportunes, “de conformitat amb el principi de cooperació lleial”, per fer efectiva “amb caràcter general” la suspensió “a tots els efectes” del procediment penal que instrueix contra ells per l’1-O, i en especial les diverses ordres de detenció que té emeses en el marc de la causa. En aquest sentit, l’escrit insta el jutge a dir si ja ha informat els cossos i forces de seguretat de l’Estat, i també el sistema d’informació de Schengen i la Interpol, de la suspensió de les citades ordres, tant a escala estatal com internacional. La defensa demana igualment a Llarena que li lliuri còpia de les eventuals notificacions que hagi dictat d’acord amb aquesta suspensió.

L’equip de Puigdemont fa així un altre pas per mirar de desbrossar el camí del seu retorn, si més no momentani, després de la resolució del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) de divendres passat, que nega la concessió de les cautelars sol·licitades pels tres eurodiputats i que, per tant, referma que només gaudeixen d’immunitat per als seus desplaçaments al lloc de reunió del Parlament Europeu, si bé ho justifica pel fet que les euroordres emeses contra ells estan suspeses i, per tant, “no corren el risc de ser entregats a les autoritats espanyoles en aquesta fase”. Això és tot just el contrari del que mantenia Llarena fins i tot després que Puigdemont fos detingut al setembre a l’Alguer i immediatament alliberat per la jutgessa de Sàsser, tot just per aquesta raó.

La resolució del vicepresident del TGUE recorda que el procés penal en qüestió –de conformitat amb el que preveu l’article 23 del protocol n. 3 sobre l’Estatut del TJUE– està suspès fins que aquest tribunal no es pronunciï sobre la petició de qüestió prejudicial que va presentar el mateix Llarena al març arran del rebuig de la justícia belga a l’extradició de l’exconseller Lluís Puig, i que no es preveu que contesti abans d’uns mesos. El TGUE diu textualment que, en “virtut del principi de cooperació lleial, les autoritats estatals han de tenir en compte la suspensió del procés penal i de l’execució de les ordres de detenció europees dirigides contra els diputats”, i veu “hipotètica” l’assumpció que algun estat no ho fes. La defensa entén que la resolució “porta aparellada necessàriament” la suspensió de l’execució de tota ordre de detenció.

Fonts de la defensa consultades ahir recorden que el jutge té l’obligació de contestar al seu escrit, tot i que no hi ha un termini fixat perquè ho faci en breu. “El collarem”, anunciaven, això sí. Tant el mateix Puigdemont com el seu advocat, Gonzalo Boye, han indicat en les últimes setmanes que veuen proper el moment del seu retorn a Catalunya.

LA DATA

26.11.21
El TGUE
va recordar que el procés penal contra Puigdemont està suspès mentre el TJUE no contesti a la prejudicial.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia