Política

L’òmicron ja era a la UE abans que la detectés Sud-àfrica

Els Països Baixos admeten haver-ne identificat dos casos fa uns dies

L’OMS diu que la suspensió de vols imposada a països del continent negre “no es basa en proves”

L’EMA, a punt per adaptar vaccins, si cal

El futur canceller alemany defensa la vacunació obligatòria

L’Institut de Salut Pública dels Països Baixos va localitzar la variant òmicron de coronavirus en dues mostres de PCR recollides el 19 i el 23 de novembre, dies abans que Sud-àfrica revelés, per primer cop, l’existència de la nova soca. Fins ara es pensava que els primers casos de l’òmicron als Països Baixos havien arribat divendres a bord de dos vols procedents de Sud-àfrica. Els 624 passatgers acabats d’aterrar van ser sotmesos a una prova de coronavirus: 61 van resultar infectats i, d’aquests, 14 amb la nova variant.

El mateix divendres, el govern neerlandès va prohibir el trànsit aeri des de diversos països del sud de l’Àfrica per por de la nova variant. A més, els països de l’Àfrica austral van passar a ser classificats com a “àrees de molt alt risc”, fet que obliga els viatgers d’aquests països a quarantena i a dues proves, una de les quals de menys de 24 hores. El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va criticar ahir la suspensió de vols lamentant que alguns governs hagin pres “mesures contundents que no es basen en proves ni són eficaces per si mateixes” davant l’aparició de la variant òmicron, unes accions que “només agreujaran la desigualtat”. Tedros va dir entendre “la preocupació de tots els països per protegir d’una variant que encara no comprenem del tot”, però va demanar més “racionalitat”. El cap de l’OMS es va fer ressò de les queixes dels països perjudicats per l’aïllament aeri occidental: “Agraeixo a Botswana i Sud-àfrica que hagin detectat, seqüenciat i reportat la nova variant tan ràpidament; és profundament preocupant que aquests països siguin castigats per d’altres després d’haver fet el que calia.”

Per la seva banda, la directora de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), Emer Cooke, va dir ahir a l’Eurocambra que es necessiten un parell de setmanes per saber si caldrà “adaptar” les vacunes a la nova variant i que l’organisme està “preparat” per fer-ho. Finalment, el futur canceller alemany, el socialdemòcrata Olaf Scholz, va defensar ahir la vacuna obligatòria, que espera impulsar entre febrer i març, quan ja lideri el nou govern tripartit. “La situació és molt greu i hem d’actuar amb seriositat”, va declarar a Bild TV, després d’una reunió amb Merkel, cancellera en funcions, i els líders dels lands.

En llibertat la parella detinguda a Amsterdam

La parella catalana arrestada a Amsterdam per presumptament haver violat la quarantena per la covid va quedar ahir en llibertat després que la fiscalia neerlandesa hagués decidit no estendre el seu aïllament forçós en un hospital dels Països Baixos, segons va confirmar l’advocat neerlandès de la parella.

Grècia obligarà a vacunar-se els majors de 60 anys

El primer ministre grec, Kiriakos Mitsotakis, va anunciar ahir que a partir del gener les persones de més de 60 anys hauran de vacunar-se obligatòriament contra la covid i, de no fer-ho, seran multades amb 100 euros al mes fins que es vacunin. Els diners que es recaptin es destinaran als hospitals públics, va dir.

La Fed veu pressió inflacionària per la nova variant

El president de la Reserva Federal (Fed) dels EUA, Jerome Powell, va advertir ahir que l’alça de casos de la covid-19 i la nova variant, òmicron, podrien frenar la recuperació econòmica. Powell va alertar que la nova variant comporta riscos en el mercat de treball i afegeix més “incertesa” sobre la inflació.

Madrid confirma un segon cas de la variant òmicron

La conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid va confirmar ahir el segon cas de la variant òmicron de la covid-19. Es tracta d’una dona de 61 anys que va arribar dilluns al vespre a l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas en un vol procedent de Sud-àfrica via Amsterdam. Aquesta dona està vacunada amb la pauta completa, dues dosis d’AstraZeneca, es troba asimptomàtica i està aïllada seguint tractament mèdic. El primer cas confirmat, un home de 51 anys, va arribar a Madrid per la mateixa via un dia abans, el diumenge 28, en un altre vol procedent també d’Amsterdam. Aquest home també té la pauta completa de vacunació, dues dosis de de Pfizer, i també està aïllat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia