Política

La ministra d’Educació sosté que el Govern haurà d’executar la sentència del castellà: “Confio que sigui responsable”

La CUP avisa l’executiu espanyol que “la gent els passarà per sobre” mentre PP i Cs reclamen que obligui a complir-la

La ministra d’Educació, Pilar Alegría, ha insistit que el Govern haurà d’executar la sentència del TSJC avalada pel Suprem que obliga a impartir el 25% de les classes en castellà a Catalunya. “El nostre govern respecta i acata les sentències judicials, no hi ha debat sobre aquesta qüestió”, ha dit Alegría aquest dimecres al matí en la sessió de control al Congrés. La titular d’Educació ha defensat que és la Generalitat qui ha d’executar-la i ha confiat que actuï “de forma responsable”. Davant les preguntes de PP i Cs sobre com garantirà que el Govern compleix, Alegría ha demanat “no anticipar-se a les decisions que ha d’adoptar la Generalitat” i ha garantit que l’executiu espanyol “seguirà vetllant pel compliment de les sentències”.

Alegría ha defensat davant PP i Cs que el model d’immersió lingüística a Catalunya “funciona bé” i que hi ha un “sentiment propi per al català que en cap moment es fa contra el castellà”. La ministra d’Educació ha argumentat que els alumnes catalans acaben la seva formació adquirint competències tant de català com de castellà. Alegría ha retret al PP i a Cs manca de projecte polític per a la majoria de Catalunya.

Tanmateix, en resposta a una pregunta de la CUP, Alegría també ha afirmat que la sentència del TSJC “no va en contra del català”, ja que “defensar el castellà no significa anar en contra del català”, que “està perfectament protegit en la Constitució”. La portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, ha criticat que Alegría parli de la sentència “com si fos neutra” i “aliena a una dinàmica catalanòfoba” de la justícia espanyola.

“És una guerra a la llengua catalana. Un pols entre una legalitat ultraconservadora obsessionada amb acabar amb el català i una legitimitat fundada pel patrimoni col·lectiu d’un poble, per un model educatiu d’èxit i una llengua parlada per milions de persones”, ha argumentat Vehí.

La portaveu cupaire ha avisat que el govern espanyol té dues opcions: o posar-se al costat del poble català o al costat de la “campanya ultraconservadora” contra la llengua. Vehí ha avisat que si es decanten per la segona opció “la gent els passarà per sobre”. “No serà la primera vegada a Catalunya que es defensa la llengua contra un govern de Madrid i els tribunals espanyols”, ha advertit.

En canvi, el diputat del PP Óscar Clavell ha denunciat que el no compliment de la sentència seria “atropellament contra el castellà” a Catalunya i ha preguntat al govern espanyol si pujarà “al tren dels constitucionalistes o al dels insurrectes que governen a Catalunya”. La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha demanat a Alegría si permetrà que el Principat sigui un “’far west’ lingüístic”. “Oblidin el deute amb ERC”, ha reclamat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona