Política

Puigdemont recusa Llarena per haver acceptat el premi de la fundació ultra Villacisneros

La defensa sosté que ha perdut qualsevol aparença d’imparcialitat

La defensa de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí ha registrat al Tribunal Suprem un escrit de recusació del magistrat que instrueix la causa contra ells, Pablo Llarena, per la seva participació en un acte de la fundació d’ultradreta Villacisneros el 16 de novembre, on va rebre la distinció d’aquesta fundació. Segons l’escrit de recusació, el fet d’acceptar la distinció “priva manifestament” Llarena “de la imprescindible imparcialitat amb relació a aquesta causa”.

La defensa recorda que la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i del tribunal Europeu dels Drets Humans recullen el dret a un jutge imparcial, i, per tant, “obliga a un examen detallat de les circumstàncies que concorren” en el cas de Pablo Llarena.

Recorda que la Fundació Villacisneros “és una organització nacionalista espanyola que”, segons afirma al vídeo de l’acte de lliurament del premi, va condecorar Llarena per la seva contribució a la “unitat i enfortiment d’Espanya”.

El president de la Fundació va assegurar durant l’acte que l’entitat pretén “defensar la unitat d’Espanya i l’orgull de ser espanyol”, i va afirmar que disposa del suport de “centenars de persones i institucions convençuts que la societat civil no pot romandre més temps de braços plegats davant l’atac a uns valors que són innegociables”.

La defensa recorda que “la Fundació Villacisneros, que defensa íntegrament l’ideari de l’extrema dreta, ha reclamat fins i tot abans que s’iniciés aquesta causa penal l’empresonament del Sr Puigdemont”. Cita com a prova diversos tuits i la seva adhesió a les manifestacions a Madrid que demanaven l’empresonament.

La defensa incorpora també les declaracions que van fer aleshores membres de la directiva de la fundació, com Esperanza Aguirre, Jaime Mayor Oreja i Hermann Tertsch.

L’escrit recorda que la mateixa fundació ha reconegut obertament la vinculació directa de la distinció lliurada a Llarena amb la causa penal contra Puigdemont, i que el president de la Fundació va assegurar en una entrevista a la COPE que premiaven “la seva actuació en el tema del cop d’Estat”.

Segons la defensa, tot plegat és “incompatible amb l’aparença d’imparcialitat objectiva que ha de guardar el jutge instructor d’una causa penal”. Llarena, sosté, “ha compromès definitivament la seva aparença d’imparcialitat” i “no es pot pretendre” que després d’acceptar el premi pretengui mantenir-se com a instructor de la causa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona