Política

La desigualtat en la vacunació alenteix la recuperació global

L’OCDE modera les previsions de creixement a causa de la crisi de subministraments, la pujada de la inflació i l’impacte continu de la pandèmia

Rebaixa l’augment del PIB espanyol al 4,5% en lloc del 6,8% inicialment estimat

L’informe avisa del risc del gran augment del preu del gas a Europa

Núvols negres a la vista en l’economia mundial, quan semblava que aquest 2021 s’estava sortint bé dels efectes de la pandèmia. Noves restriccions i la irrupció de la variant òmicron fan ser més pessimistes als responsables de l’Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) en les perspectives semestrals presentades ahir.

Ara, aquest creixement sostingut que s’observava els últims mesos passa a alentir-se davant dels desequilibris entre països “per la incapacitat de desplegar ràpidament i eficaçment les campanyes de vacunació arreu del món”, segons es resumeix a l’informe.

“El fort impuls que havíem observat s’atura i les pertorbacions de l’oferta, l’alça de la inflació i l’impacte continu de la pandèmia enfosqueixen l’horitzó”, afirma el nou secretari general de l’OCDE, l’australià Mathias Cormann. Així, s’ha rebaixat una dècima, al 5,6%, aquest creixement mundial per al 2021, mentre que per al 2022 i el 2023 se situa en el 4,5% i el 3,2%, respectivament. A més, l’informe assenyala els riscos per a Europa a causa del gran augment del preu del gas, amb un 28% menys d’estocs del normal en aquesta època de l’any, i una incidència sobretot en les llars més desafavorides pels costos de l’energia i l’alimentació. La pujada de preus s’hauria de moderar durant l’any 2022, però no es descarta “una prolongació de la tensions inflacionistes”.

A la zona euro, el creixement per aquest any es projecta en el 5,2%, el 4,3% per al 2022 i el 2,5% per al 2023. Per al 2021, podria ser més alt si no fos perquè s’ha rebaixat molt la xifra per a l’Estat espanyol. Si en les projeccions intermèdies del setembre l’OCDE li atorgava un 6,8% de pujada, ara només és del 4,5%. En qüestió està que l’Institut Nacional d’Estadística (INE) espanyol havia estat molt optimista per a la primera part de l’any, tot i que el govern de Pedro Sánchez encara manté l’objectiu del 6,5%. No ha de ser fins al 2022, segons l’organisme econòmic, que s’arribi a un 5,5% mentre que el 2023 s’ha de tornar a baixar al 3,8%.

L’estudi pronostica a l’Estat recuperar els nivells prepandèmics el primer trimestre del 2023, gràcies a una gran demanda interna. Tot i que el 2022 la inflació serà de mitjana del 3,2% i l’atur es mantindrà per sobre del 14%. D’altra banda, s’adverteix que la reforma de les pensions, amb l’increment del poder adquisitiu per als jubilats, ha de ser “sostenible a llarg termini”.

Els EUA enduriran els requisits d’entrada al país

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va reconèixer ahir que els vaccins anticovid podrien ser menys eficaços davant l’òmicron, però va insistir a no caure en l’alarma, ja que continuaran protegint de formes greus de la malaltia. L’organisme va informar que calen uns dies encara per esbrinar si la variant òmicron té més capacitat de transmissió o de causar episodis de Covid més greus.

Johnson, acusat d’haver infringit les regles anticovid

El premier Boris Johnson nega haver “trencat les normes” anticovid amb dues festes a Downing Street ara fa un any, en ple confinament, tal com desvela el Daily Mirror. L’oposició l’acusa de “doble moral”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia