Política

Alemanya s’afegeix a la vacunació obligatòria

S’introduirà al febrer, quan Scholz, líder ‘de facto’ en la lluita anticovid, sigui canceller

Merkel i els presidents regionals acorden restriccions d’abast nacional

La vacunació obligatòria, una línia vermella fins fa ben poc per a tot l’espectre parlamentari alemany, serà a mitjà termini –és a dir, al febrer– un fet, amb el sí virtual d’Angela Merkel. Després de setmanes de sensació de buit de poder, la cancellera sortint i el seu successor, Olaf Scholz, van acordar-ho en una reunió amb els líders regionals, la darrera amb Merkel al poder.

Hi ha massa “llacunes de no immunitzats”, va admetre Merkel. La taxa de ciutadans amb la pauta completa de vacunació és del 68,8%. Hi ha 30 milions de dosis per administrar fins a finals d’any. Però la fúria de la quarta onada de contagis i la variant sud-africana fan necessari recórrer a l’instrument que ja es disposen a activar veïns com ara Àustria. La vacunació obligatòria trigarà uns mesos. La darrera reunió de Merkel amb els líders regionals, més Scholz, va servir, a més, per consensuar uns protocols d’actuació immediata, com el tancament de l’oci nocturn quan se superi la incidència setmanal de 350 casos per 100.000 habitants –ara mateix la incidència setmanal és de 438 casos–. O limitar l’accés al comerç no essencial als vacunats.

Scholz, que previsiblement serà investit dimecres vinent, va assumir així el lideratge de la batalla contra la covid, una crisi que Merkel no ha pogut vèncer. Ja ha designat com a cap del nou equip de crisi el general Carsten Breuer, tot i que encara no se sap qui serà el seu titular de Sanitat. Demà, el seu Partit Socialdemòcrata (SPD) ha de ratificar el pacte de coalició i diumenge s’espera que ho faci el Partit Liberal (FDP) de Christian Lindner, el falcó del fre del deute, que serà ministre de Finances. L’endemà, dilluns, s’espera el vistiplau d’Els Verds, que tindran el superministeri d’Economia i Clima, per al copresident Robert Habeck, i el d’Afers Estrangers, per a Annalena Baerbock.

Merkel passarà a ser excancellera. No haurà batut el rècord de permanència en el poder de Helmut Kohl per deu dies –s’hi hauria hagut d’estar fins al 17 de desembre–. Però és clar que no li cal tampoc un rècord estadístic per ser històrica.

Ahir al vespre, Merkel va tenir el seu comiat militar amb música de Nina Hagen. Com mana la tradició, als cancellers –com als presidents, els ministres de Defensa i els màxims càrrecs militars– se’ls acomiada amb la Zapfenstreich, el toc de retirada. Una marxa nocturna, amb soldats desfilant amb torxes, que ve de temps prussians i que sempre aixeca una mica de controvèrsia, perquè també va adoptar-la Adolf Hitler.

A més de les marxes militars i de l’himne nacional, cada destinatari de la cerimònia té dret a triar un parell de cançons. Gerhard Schröder va triar en el seu comiat, el 2005, el My way. Merkel, tres peces: el Du hast den Farbfilm vergessen, de la reina del punk Nina Hagen; Für mich soll’s rote Rosen regnen, de la gran dama de la cançó alemanya Hildegard Knef, i un himne religiós del segle XVIII, Grosse Gott, wir loben dich.

LA XIFRA

68,8
per cent
dels ciutadans alemanys han rebut la pauta completa de vacunació contra la covid-19.

Itàlia vacunarà aviat els nens d’entre 5 i 11 anys

Itàlia començarà a vacunar contra la covid els nens d’entre 5 i 11 anys a partir del 16 de desembre, quan es començaran a distribuir els primers 1,5 milions de dosis pediàtriques programades. El regulador italià va aprovar aquesta mesura seguint la recomanació del novembre de l’Agència Europea de Medicaments (EMA).

Biden combatrà amb “ciència i rapidesa” la nova variant

El president dels EUA, Joe Biden, va presentar ahir la seva nova estratègia contra la covid-19, que inclou centenars de centres de vacunació per a les famílies, vacunes de reforç per a tots els adults, requisits més estrictes per als viatgers internacionals i el reemborsament per part de les asseguradores dels tests efectuats a casa. “Lluitarem contra aquesta variant [òmicron] amb ciència i velocitat, no amb el caos i la confusió”, va declarar el president demòcrata. El primer cas de la nova variant es va detectar dimecres a Califòrnia. Ahir se’n va detectar un altre a Minnesota, una persona que havia tornat fa poc de Nova York.

L’òmicron serà dominant a Europa els pròxims mesos

El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) va vaticinar ahir que la variant òmicron podria causar, d’aquí a uns quants mesos, més de la meitat de les infeccions per covid-19 al Vell Continent, que n’ha registrat fins ara 79 casos. Amb tot, encara no s’han identificat casos de malaltia greu a la regió. La predicció dona consistència a les informacions preliminars sobre la molt alta transmissibilitat de l’òmicron, per sobre de la variant delta, fins ara considerada la més contagiosa. El màxim assessor científic del govern francès, d’altra banda, va dir que l’òmicron podria ocupar el lloc de la delta a final de gener.

El sud de l’Àfrica redobla esforços contra la covid-19

El risc de reinfecció per a persones que ja van superar altres variants de la covid-19 augmenta amb l’òmicron, segons van advertir ahir les autoritats sanitàries d’Àfrica, on Sud-àfrica i Botswana concentren el 62% dels casos globals i es redoblen els esforços per combatre’n la propagació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia