Política

justícia

Una llei per no deixar de fer memòria

S’implementaran mesures per fomentar l’ús del català en l’àmbit de la justícia

La consellera de Justícia té damunt de la taula un bon grapat de reptes a desenvolupar durant aquest 2022 i el que queda del mandat. Lourdes Ciuró ja va avançar durant la seva primera compareixença en seu parlamentària quines serien les línies mestres del Departament i quins els grans temes de cadascun dels àmbits que funcionen sota el paraigua de la conselleria. Un dels principals és l’aprovació de la llei de memòria democràtica que ha de donar cobertura normativa a tres eixos: la recerca, localització, recuperació i identificació de les persones desaparegudes durant la guerra civil i la dictadura, el reconeixement i reparació de les víctimes i el foment de la memòria democràtica.

A més, aquesta llei integral incorporarà noves mesures, seguint el que s’està fent a nivell internacional, com evitar actes públics d’exaltació o d’homenatge al franquisme, i evitar que siguin contraris a la dignitat de les víctimes o dels seus familiars. La regulació d’aquesta llei preveurà un règim de sancions per als supòsits en què s’infringeixi la norma.

Paral·lelament, des de Justícia s’implementaran mesures per fomentar l’ús del català en l’àmbit de la justícia –només ho són un 7,4% de les sentències–. En concret, s’incrementaran els imports dels mòduls pel català al torn d’ofici, es crearan beques per fomentar les vocacions de jutges i fiscals arrelats a Catalunya i es posarà a disposició dels professionals del dret manuals i terminologia específica en català, entre d’altres. L’objectiu principal: canviar les inèrcies. Un altre dels camps a treballar és el de la creació del pacte català per la justícia, amb els consells de tots els agents, “per situar el servei de Justícia de Catalunya com un dels serveis de referència, amb una administració àgil, propera i moderna i que tingui el ciutadà al centre”.

La inversió en nous equipaments judicials i penitenciaris i en la millora de les instal·lacions existents i la capacitació digital als centres penitenciaris i de justícia juvenil per assolir una autèntica reinserció dels interns a la societat són altres prioritats destacades.

Lourdes Ciuró i Buldó
Pendent:
Aprovar la llei de memòria democràtica “amb criteris clars per retirar el feixisme de carrers i places”
Projecte:
Pacte català per la justícia per fer-la “més eficient, àgil, humana i propera” a la ciutadania


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona