Política

Cuixart fa un pas al costat i deixarà de presidir Òmnium

Reitera que calen “nous lideratges”, amb el missatge que l’entitat “intenta predicar sempre amb l’exemple”

El rellevarà Xavier Antich si ho aprova l’assemblea del 26 de febrer

Mauri també plega

“Ho tornarem a fer”, però aquesta vegada amb Jordi Cuixart, el protagonista d’una de les frases més recordades durant el judici del procés i que també és el títol d’un dels seus llibres, fora de la presidència d’Òmnium Cultural. Ho va anunciar ahir als micròfons de RAC1, en un canvi de guió respecte als desitjos de continuar que ell mateix havia expressat públicament a l’estiu, perquè en mig any “han passat coses” –no va concretar més–, però fent justícia al que ha anat expressant els darrers anys i que va reiterar ahir: que “calen nous lideratges”, sense renunciar als referents polítics, per traçar “una estratègia compartida” del sobiranisme principalment, en vista d’una onada de repressió que “va a més”.

Una decisió, “no improvisada”, que és un avís per a navegants, amb l’objectiu d’“intentar sempre predicar amb l’exemple”, que Cuixart, fidel a fugir de l’enfrontament amb polítics, no personalitza en ell, sinó que atribueix a l’esperit d’Òmnium. Durant l’entrevista, l’encara president va assegurar que la “societat és capaç de generar nous lideratges” i ara cal “deixar espai perquè puguin aflorar”, deixant clar que “la graduació de les ulleres del 2017 s’ha de reajustar per al 2022”, i que aquelles persones que aleshores van tenir protagonisme un dels “bons serveis” que poden fer al país és “endreçar” les seves organitzacions. En aquest punt, va lamentar que, malgrat que s’hi ha “deixat la pell”, no s’ha aconseguit una resposta unitària a la repressió, i això, arribats a aquest punt, “no s’entén” al carrer.

Deixarà el càrrec en la propera assemblea ordinària prevista i ja convocada per als 192.000 socis el 26 de febrer a La Farga de l’Hospitalet, on s’ha de votar la junta directiva –també per via telemàtica des del 10 de febrer– i on Cuixart ja va avançar que proposarà que agafi el relleu el filòsof Xavier Antich, que hi ocupa una de les vocalies des del 2017. Juntament amb Cuixart, també renunciarà a repetir a la vicepresidència primera el que ha estat la cara i la veu visibles de l’entitat quan Cuixart va entrar a la presó, el 16 d’octubre del 2017, Marcel Mauri. Un duet, o “tàndem”, com el va definir el mateix Cuixart, que es posa a disposició de l’entitat “des de l’activisme”. “En cap cas ens n’anem enlloc”, subratllava. Cuixart, de fet, mantindrà el càrrec de director de l’escola de formació Guillem Agulló.

D’aquesta manera, acabarà l’etapa visible de Cuixart com a president, que exerceix des del desembre del 2015, en substitució de Quim Torra, que va rellevar temporalment Muriel Casals quan va anar a les llistes de Junts pel Sí. El pas per la política, però, no entra en els seus plans ni en els de Mauri. El vicepresident va explicar que no volia aspirar a la presidència, com havia manifestat des que va assumir les tasques de “suplent” quan Cuixart era a la presó.

LES FRASES

Fa anys que diem que calen nous lideratges [...], que propiciaran, segur, que es pugui dur a terme l’estratègia compartida

LA DATA

26.02.22
Es farà
l’assemblea en què s’escollirà la junta directiva d’Òmnium, en un procés electoral que ahir es va posar en marxa.
Que ara com ara no hàgim estat capaços de donar una resposta a la repressió [...], no s’entén
Jordi Cuixart
PRESIDENT d’òMNIUM

Xavier Antich: “Era difícil no dir que sí”

Si bé Cuixart va assegurar que la seva renúncia no havia estat improvisada, la proposta perquè el filòsof Xavier Antich sigui el seu substitut sí que havia estat “molt precipitada”, segons va reconèixer el mateix protagonista. En els pròxims dies es donaran detalls de qui podria fer tàndem amb Antich a la vicepresidència, així com de la resta de la candidatura. Antich va admetre que era “difícil no dir que sí sent com és Òmnium, una entitat extraordinària, potent i que no ha deixat de créixer”. Per aquest motiu, i ja compromès amb el país com a membre de la junta, va acceptar ser candidat per “responsabilitat”. Antich té la intenció de continuar la tasca de Cuixart i Mauri per fer l’entitat “encara més forta, organitzada, determinada i determinant”, amb voluntat constructiva per “ser més útils que no pas importants”.

En clau política, va apel·lar als grans consensos i va lamentar que s’empri pejorativament el mot processisme quan qualsevol persona que “tingui perspectiva de la història sap que tot no canvia d’un dia per l’altre, sinó que les grans transformacions són un procés”.

Cuixart va lloar el perfil d’Antich dient que és “la feminitat feta home”. “És molt culte i coneix bé Òmnium”, hi afegia, i va destacar el seu treball “silent per generar consensos”. Així mateix, va desvelar que ara fa dos anys ja s’havia proposat que Antich assumís la tasca de ser la cara visible d’Òmnium.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia