Política

L’OTAN no atacarà Rússia si Moscou envaeix Ucraïna

L’Aliança Atlàntica i Alemanya amenacen Putin amb conseqüències polítiques i econòmiques si agredeix el país veí

El Kremlin critica l’enviament d’armes de Washington i Londres a Kíev

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, i el canceller alemany, Olaf Scholz, van defensar ahir a Berlín el dret a la defensa d’Ucraïna davant una eventual invasió russa i van fer una crida a la desescalada en el conflicte amb Rússia. Els dos polítics van qualificar el risc d’agressió de“real” i van advertir que en cas d’un atac a Ucraïna hi hauria conseqüències polítiques i econòmiques. Tàcitament, però, van descartar una reacció militar de l’Aliança Atlàntica, organització de la qual Ucraïna no forma part.

“Hi haurà un elevat cost polític, un elevat cost econòmic si es produeix una intervenció i es viola el principi d’integritat territorial,” va afirmar Scholz en una roda de premsa conjunta a Berlín, responent a un periodista sobre si preveia una resposta militar. Interrogat sobre si un conflicte podria afectar el gasoducte Nord Stream 2, construït per transportar gas rus a l’Europa occidental però pendent d’autorització alemanya per operar, el canceller alemany va evitar dir que una agressió a Ucraïna comportés la fi del projecte.

La por d’un atac de Rússia a Ucraïna ha augmentat els darrers dies arran de l’acumulació de tropes russes a la frontera amb aquest país i ha desencadenat un reguitzell de contactes diplomàtics. El ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, que ahir es va reunir a Moscou amb la seva homòloga alemanya, Annalena Baerbock, va assegurar que Moscou “no ha donat motius” per a un nou conflicte amb Ucraïna. “Nosaltres no amenacem amb res ningú, sinó que som els amenaçats”, va dir Lavrov, que va defensar el dret del seu país a fer maniobres militars dins del seu territori.

El Kremlin va expressar ahir la seva preocupació pels anuncis del Regne Unit i dels Estats Units sobre l’enviament d’armes a Ucraïna, fet que va qualificar d’“altament perillós” perquè “no propicia la reducció de les tensions”, segons va afirmar el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov.

Els Estats Units han multiplicat els últims dies els contactes amb totes les parts per mirar d’apaivagar els ànims. El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, viatjarà avui a Ucraïna, on es reunirà amb el president d’aquest país, Volodímir Zelenski. L’endemà viatjarà a Berlín per trobar-se amb la ministra d’Afers Estrangers alemanya i després es reunirà també amb representants diplomàtics del Regne Unit i de França.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona