Política

Vint morts al Iemen en el pitjor bombardeig en anys

L’escalada militar entre la coalició liderada per l’Aràbia Saudita i els rebels houthis va a l’alça

La tensió frustra la mediació per assolir la pau en un dels conflictes més greus i llargs del planeta

Els dos bàndols en guerra al Iemen estan redoblant esforços militars sobre el terreny i les perspectives de pau no pinten bé. Aquest va ser el missatge que l’enviat especial de l’ONU al país, Hans Grundberg, va emetre al Consell de Seguretat dimecres passat, 12 de gener. Tenia raó: ahir la coalició liderada per l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units va atemptar contra la capital de Iemen, Sanà, i hi va provocar almenys 20 víctimes mortals. Aquest és l’atac més mortífer que la ciutat ha patit des del 2019.

L’ofensiva va incloure múltiples fronts, i va castigar la residència d’un alt funcionari dels houthis, un antic responsable de l’aviació houthi anomenat Abdullah Qassim al-Junaid. El bombardeig contra l’edifici va treure la vida a almenys 14 persones, entre elles el mateix Al-Junaid, juntament amb la seva dona, el seu fill, altres membres de la família i persones no identificades. Altres atacs a la resta de la ciutat fan elevar la xifra de víctimes mortals almenys fins a la vintena.

Hores abans, els dirigents dels Emirats Àrabs Units gairebé anunciaven la seva voluntat d’atemptar contra els houthis. En unes declaracions, l’administració de l’emirat afirmava que tenia el dret de respondre “als atacs terroristes” que s’havien produït dilluns contra el territori de l’Emirat. Unes ofensives reivindicades pels houthis havien fet explotar tancs de combustible i havien provocat tres víctimes mortals a l’aeroport d’Abu Dhabi.

Molts analistes veuen el conflicte del Iemen –que es troba en el seu setè any– com un camp de batalla on terceres potències es disputen el poder a través de grups aliats sobre el terreny. L’Iran dona suport als rebels houthis, que controlen bona part del nord del país així com la capital Sanà, mentre que l’Aràbia Saudita –amb una coalició participada pels Emirats– donen suport a un govern que té el reconeixement de potències occidentals.

El recent intercanvi d’atacs arriba enmig d’una escalada de tensions que durant el darrer mes ha tingut bona part de la seva acció a la regió de Marib, una zona rica energèticament en disputa entre els dos bàndols, tot i que encara està controlada per l’administració iemenita, que té la protecció dels saudites.

Al-Junaid, l’alt càrrec houthi assassinat a casa seva, era un dels 170 funcionaris houthis condemnats a mort a l’agost per un tribunal a Marib. Els acusats in absentia van ser trobats culpables de cometre un cop d’estat i crims de guerra.

Les tensions actuals frustren els intents de la comunitat internacional d’avançar en la mediació i aconseguir una treva que posi fi a la que les organitzacions d’ajut internacional consideren des de fa anys la crisi humanitària més greu del món. Només durant el darrer mes, els combats han provocat més de 15.000 desplaçats interns segons els càlculs de l’ONU, que també afirma que 11 milions d’infants al país necessiten ajuda humanitària.

LA XIFRA

11
milions
d’infants al Iemen necessiten ajuda humanitària, segons l’ONU.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona