Política

França relaxarà d’aquí a 15 dies les mesures per covid

El passi vaccinal es posarà en marxa dilluns per als més grans de 16 anys

Més protestes pel protocol escolar

En el moment en què s’està a punt de posar en marxa el polèmic passaport vaccinal a França, el govern anuncia un progressiu aixecament de les restriccions a causa de la pandèmia en un termini entre dues i quatre setmanes. El primer ministre, Jean Castex, ho va justificar ahir dient que aquest passi vaccinal donaria més garanties per poder anar flexibilitzant les mesures en bars, restaurants, sales d’espectacle, esdeveniments esportius o transports públics.

En espera que el Consell Constitucional validi avui el nou passi, que ja no permetrà presentar com a alternativa un test negatiu i que ha d’entrar en funcionament el 24 de gener, el 2 de febrer se suprimirà la limitació d’aforaments, encara que només els asseguts, en esdeveniments públics; s’alleugerirà el teletreball i no s’haurà de portar mascareta a l’exterior. I, a partir del 16 de febrer, es podran reobrir les discoteques i es permetrà el consum de menjar i beguda a peu dret en tot tipus d’establiments.

L’aplicació del passaport vaccinal, que l’executiu volia que entrés en vigor el 15 de gener, s’ha anat retardant per la convulsa discussió a l’Assemblea i el Senat, on la dreta va anar esmenant el text amb anades i vingudes interminables entre les dues cambres. Finalment, s’aplicarà als majors de setze anys amb una pauta de vacunació completa i, fins i tot, es fa una excepció fins al 15 de febrer per a aquells que encara no s’hagin començat a vacunar si es posen la primera injecció i hi afegeixen un test negatiu de menys de 24 hores cada vegada.

Una manera, per Castex, d’incentivar el 7% dels francesos adults que encara no ho han fet. En aquests moments, a més, un 62% ja s’han posat la dosi de reforç, cosa que serà obligatòria per mantenir el passi quan hagin passat quatre mesos des de la segona dosi també a partir del 15 de febrer.

“El passaport podrà ser suspès si la pressió dels contagis, i sobretot l’hospitalària, es relaxa”, va avançar el primer ministre fent-se ressò del condicionant que han aconseguit incloure els senadors de dretes perquè el passi no s’allargui en el temps. Actualment, hi ha a França una mitjana de 400.000 contagis diaris i hi ha prop de 28.000 hospitalitzats i gairebé 4.000 persones en cures intensives. En aquest sentit, Castex va explicar que els contagis i les hospitalitzacions per òmicron comencen a baixar a París i la seva regió metropolitana, on primer va arribar aquesta variant procedent d’un Regne Unit, on va afectar abans.

Els anuncis es feien amb el ministre de Sanitat, Olivier Véran, present, però no pas el d’Educació, Jean-Michel Blanquer, a l’ull de l’huracà per la seva gestió de les mesures de protecció a l’escola. Ahir va haver-hi una altra jornada de protesta dels professors, però amb menys incidència per divergències sindicals que dijous abans, quan s’hi van sumar alhora directors de centres i pares d’alumnes. Però això no vol dir que els pròxims dies no n’hi hagin més. Sobretot després d’haver-se sabut aquesta setmana que Blanquer va anunciar les noves mesures de tornada de les classes el 3 de gener al web de pagament d’un diari des d’unes vacances a Eivissa la vigília. És el que ja es coneix com a mofa i denúncia protocol Eivissa.

LA XIFRA

7
per cent
dels adults francesos no han rebut encara cap injecció de vacuna contra la covid-19.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona