Política

Llop evita respondre si demanaran que s’apliqui el 25% de castellà a l’aula, però diu que les sentències s’han de complir

La ministra es reuneix amb la consellera per tractar temes com la revisió del pagament per la creació de nous jutjats

La ministra de Justícia, Pilar Llop, preguntada per si el govern espanyol demanarà que s’apliqui la sentència del 25% del castellà a l’escola, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi donat a la Generalitat dos mesos per executar-la, ha afirmat que no vol avançar escenaris.

“Desconec si la Generalitat presentarà al·legacions o procedirà a executar la sentència, però en un estat de dret es respecta la llei, la Constitució i les sentències. Les sentències s’han de complir”, ha afirmat Llop en una roda de premsa després de reunir-se amb la consellera Lourdes Ciuró, a Barcelona. Les titulars de Justícia han tractat temes com la revisió dels mòduls de pagament per la creació de nous jutjats o les taxes judicials.

“No puc aventurar què és el que passarà. No sé quina és la posició ni oficial ni extraoficial de la Generalitat, no se m’ha comunicat”, ha explicat, i ha afegit que ara la Generalitat té dos mesos per executar la sentència.

Al seu costat a la roda de premsa, la consellera Ciuró ha defensat que la immersió lingüística és un “model d’èxit” i que “no té cap sentit que s’apliquin uns percentatges o s’insti a l’execució d’una sentència d’un fet que ja es produeix, que és la competència dels alumnes en les dues llengües oficials a l’estat”. “Entrar en la qüestió de la llengua és polititzar un cop mes”, ha advertit.

En la intervenció inicial, la ministra havia afirmat que aposten pel diàleg amb Catalunya i ha recorregut a aquestes metàfores: “Nosaltres no som qui posen pedres al camí; nosaltres posem pedres en la construcció d’aquest pont amb Catalunya”.

En la reunió que han mantingut a la seu del departament amb la ministra i el secretari d’Estat de Justícia, Ciuró els ha traslladat diverses reclamacions, com les relacionades amb el finançament de l’Administració de la Justícia. Ciuró ha reclamat que es trobi una fórmula perquè Catalunya disposi de les taxes judicials que recapta per millorar el servei de la justícia gratuïta.

La consellera també ha demanat que s’actualitzin els mòduls de pagament per la construcció de nous jutjats. Ciuró ha afirmat que aquests barems han quedat molt “desfasats”; són del 1.996 i no preveuen les noves tecnologies i això genera un “decalatge” entre la inversió del departament en nous jutjats i l’abonament que en fa el ministeri, ha exposat la consellera. En aquest sentit, Ciuró ha destacat que el 2021 van invertir 6,4 milions d’euros (milions d’euros) en infraestructures i que n’han rebut 5,2.

Ciuró ha reclamat a Llop la reforma dels delictes de sedició i rebel·lió del Codi Penal. En la roda de premsa, la ministra ha explicat que s’està treballant internament en eventuals reformes penals, no només d’aquests delictes, però ha assegurat que no hi ha les majories suficients per impulsar un camí d’aquesta envergadura i que ara les “prioritats” són unes altres, com la gestió dels fons europeus, la reforma laboral o la llei d’habitatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia