Política

Robles resta pes a l’absència de Sánchez a la reunió de Biden amb líders europeus

La ministra de Defensa retreu a Podem que enarbori la bandera del ‘no a la guerra”

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha justificat aquest dimarts que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, quedés exclòs de la reunió del president dels Estats Units, Joe Biden, amb els seus homòlegs alemany, francès, italià, britpanic i polonès. Segons Robles, la relació de l’Estat amb l’OTAN “és permanent”. “La diplomàcia es manifesta en videoconferències, però molt més en actuacions que no tenen sortida a la llum pública i que fan que les administracions estiguin permanentment en contactes, i jo li puc dir que Espanya està en tot moment seguint amb els Estats Units i la resta de països de l’OTAN l’evolució dels esdeveniments” i és un “soci important”, ha dit a la Cadena Ser.

El ministre de la presidència, Félix Bolaños, també ha restat importància a l’absència de Sánchez a la cimera: “Tenim una relació molt fluida amb els aliats i socs hi ha converses contínues, i estem al centre del circuit de la presa de decisions, tenim informació, i estem coordinats contínuament”, ha afirmat a TVE.

Robles també ha restat importància a l’enfrontament intern dins de l’executiu espanyol entre el PSOE i Podem per l’enviament de tropes i la posició de l’Estat respecte al conflicte. Segons la ministra de Defensa “el govern és un”. “El govern és un òrgan col·legiat on hi ha una acció del govern que marca el president del govern, i la posició del president del govern és claríssima”. “Ara és el moment en què tots, no només el govern sinó també l’oposició, hem de tenir altura de mires, perquè Espanya ha de mostrar la seva solidesa i solidaritat”.

En tot cas ha criticat que Podem faci bandera del ’no a la guerra’, perquè Espanya “no es pot posar de perfil”. “En el no a la guerra estem tots, i en aquest moment tenim 3.000 soldats en missió de pau al món”, i “no podem mirar cap a una altra banda a les guerres i quan hi ha un conflicte que afecta els ciutadans i els seus valors, la comunitat internacional actua”.

En aquest marc, ha admès aquest dimarts que malgrat que la situació a Ucraïna és “preocupant”, encara queda espai per a la via diplomàtica, que espera que tingui “un final feliç”. “El que no podem és provar de negar que hi ha una situació de risc i de perill, però alhora per això està la diplomàcia i l’OTAN, que té com a finalitat vetllar per la pau”. En aquest sentit, s’ha mostrat convençuda que al final s’imposarà “el senti comú”.

Segons Robles, el govern espanyol treballa perquè el conflicte es resolgui per les vies del diàleg, però és conscient també que “no es pot mirar cap a una altra banda” i fa una aposta “clara i inequívoca en defensa de la pau i de la democràcia”. Ha afirmat que l’Estat es limita a complir els compromisos assolits amb l’OTAN per “garantir l’estabilitat” a Ucraïna i només ha avançat “un parell de setmanes” l’enviament de tropes, com la fragata Blas de Lezo.

Ha recordat que de moment no hi ha hagut cap “invasió” sinó només una “amenaça” que ha provocat la “solidaritat” de l’OTAN cap a un país, Ucraïna, que ha vist “pertorbada la seva estabilitat”. Per això ha demanat que no s’afronti el debat amb “dramatisme” perquè l’Estat només està participant “com a soci” a l’OTAN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia