Política

El Parlament activa el protocol per investigar la denuncia interna d’assetjament laboral

La Mesa va aprovar iniciar els mecanismes contra l’assetjament laboral per la queixa d’una funcionària de l’Organisme d’Accés a la informació pública

La mesa del Parlament va acordar el dia 18 de gener activar el protocol contra l’assetjament laboral per tal d’analitzar la situació creada arran de la queixa d’una funcionària i membre de l’Organisme d’Accés a la informació pública (OGDAIP). Segonsz ha pogut saber El Punt Avui, l’acord d’aquell dia també va aprovar demanar a la secretària general que faci arribar a la Mesa l’escrit que li va adreçar aquesta funcionària, així com l’escrit d’un altre membre de l’òrgan d’accés a la informació del Parlament pel qual se sol·licitava ser rellevat.

Els fets arrenquen el novembre de l’any passat quan en el transcurs d’una reunió per lliurar informació sobre les llicències d’edat al diari Ara, una de les funcionàries, Blanca Martínez, cap de l’Arxiu de la Direcció d’Estudis del Parlament i membre de l’OGDAIP, va elevar una queixa per les maneres i el comportament del lletrat Antoni Bayona, també membre d’aquest organisme. El 25 de novembre la denunciant va presentar la seva renúncia al càrrec mentre que Bayona ho va fer el dia 23 de desembre. Ahir mateix, el lletrat va enviar una carta a la mesa explicant la seva versió dels fets i demanava que s’investigués la secretària general de la cambra, Esther Andreu, com a responsable del bloqueig al’hora de lliurar informació. A la tarda, la carta de Bayona va ser replicada per Andreu assenyalant Bayona com el culpable directe del bloqueig per “l’actitud i el comportament del lletrat vers una altra membre d’aquest òrgan”.

El protocol per a la prevenció, la detecció, l’abordatge i la resolució de situacions d’assetjament psicològic es va aprovar en la mesa del Parlament del 21 de desembre i es la primera vegada que s’activa.

La gestió de la informació relacionada amb les llicències d’edat va obrir dimarts una guerra en el si de la cambra. El motiu va ser la carta que l’exlletrat major Antoni Bayona, exintegrant de l’Òrgan de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (Ogdaip), va fer arribar als membres de la mesa, en què explicava la seva versió dels fets i assegurava que la cambra va obstaculitzar l’accés a la informació sobre les llicències d’edat al diari Ara i demanava investigar l’actuació de la secretària general de la institució, Esther Andreu. Segons Bayona, es podria haver facilitat la informació en només 45 dies. Actualment Bayona és lletrat ras de la cambra.

La resposta va arribar al vespre a través de la secretària general, que lamentava en un comunicat les acusacions de Bayona, criticava la seva deslleialtat i el seu menyspreu envers els companys de la cambra i l’acusava directament de ser part activa del bloqueig a causa de l’“actitud i el comportament del lletrat envers una altra membre de l’Ogdaip” que va provocar la seva renúncia a ser en aquest òrgan el 21 de novembre. Bayona no va dimitir fins al 23 de desembre. En vista de la falta d’efectius, l’ens està format per tres persones i, segons ha pogut saber aquest diari, les dimissions no es van fer efectives fins que es va donar sortida a la petició d’informació que reclamava el diari, després d’una reunió de treball a la cambra catalana el 4 de gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia