Política

Els Jocs d’hivern allunyen el govern de la CUP i els comuns

Aragonès defensa que si el territori no vol, no hi haurà candidatura al Pirineu

Calviño fa una crida a la col·laboració entre totes les administracions implicades en l’organització de l’esdeveniment esportiu

El projecte d’uns Jocs Olímpics d’hivern al Pirineu l’any 2030 va topar ahir amb l’oposició frontal dels socis amb qui el govern practica la geometria variable. Tant la CUP, soci preferent, com En Comú Podem, amb qui Pere Aragonès ha aprovat el pressupost, van criticar la iniciativa, que el president deixa en mans de la consulta popular de la primavera a la vegueria de l’Alt Pirineu i l’Aran: “Si el territori no vol, no hi haurà Jocs Olímpics d’hivern.”

La cap de files dels comuns, Jéssica Albiach, va acusar el govern de fer “xantatge” a les comarques implicades amb la promesa d’inversions i infraestructures a canvi dels Jocs, i va denunciar que la consulta està feta a mida per evitar que surti un no.

Per la seva part, la diputada cupaire Dolors Sabater va retreure al govern que hagi “exclòs expressament” de la consulta les comarques “més contràries” al projecte. Segons Sabater, l’executiu “està fiant-ho tot a un turisme massiu efímer que genera precarització”, contrari a l’economia verda. “Com és que vostès estan defensant els Jocs al Pirineu? Per fer content l’Estat? En aquesta proposta qui manarà és el Comitè Olímpic Espanyol, no pas la Generalitat”, va advertir.

Aragonès va recordar que és el Parlament qui va aprovar dur a terme la consulta sobre els Jocs i que no vincula el desenvolupament econòmic del Pirineu exclusivament als Jocs, ja que, encara que no es fessin, la Generalitat continuarà treballant per a la diversificació econòmica de la zona i la lluita contra la despoblació.

Aragonès també va rebre crítiques de Ciutadans, però perquè els taronja volen que Catalunya colideri la candidatura amb l’Aragó. Precisament, la vicepresidenta primera espanyola, Nadia Calviño, va fer una crida ahir des de Saragossa a la col·laboració entre totes les administracions i autonomies implicades, i va recordar que el govern espanyol dona suport al projecte: “Volem tenir èxit en un procés que ens interessa com a espanyols.”

Dimarts, el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, s’alineava des de la capital aragonesa amb la idea d’una coorganització catalanoaragonesa del president aragonès, Javier Lambán, i insistia que “cap territori predomina sobre l’altre”.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va mantenir ahir una reunió amb Blanco, una trobada que havia demanat el mateix president del comitè fa tres setmanes i que s’emmarca en les reunions tècniques que ja s’han mantingut en els últims mesos. El govern vol “externalitzar” a “altres territoris i països” les disciplines que exigissin grans infraestructures de què Catalunya no disposa.

LA FRASE

Aquest govern no vincula el futur del Pirineu a un esdeveniment
Pere Aragonès
President de la Generalitat

Illa demana una reunió amb el president

En vista de la ronda de contactes que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, vol mantenir amb els diferents partits i entitats independentistes abans del 14 de febrer, el cap de l’oposició i líder del PSC, Salvador Illa, va demanar ahir dia i hora per a una trobada amb el cap de l’executiu per mirar d’afrontar conjuntament els molts reptes que té plantejats Catalunya. Aragonès li va replicar que no hi té cap inconvenient, i que vagi apuntant un d’aquests reptes: la resolució del conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol i les propostes socialistes en aquest sentit. “Ja sap que jo mai he tingut cap problema amb reunir-me amb vostè. De fet, ens hem reunit de manera oficial com a cap de l’oposició al meu despatx de president de la Generalitat al Palau de la Generalitat. Ho hem pogut fer també aquí, al Parlament”, va explicar Aragonès en el marc de la sessió de control.

Els últims mesos, ERC i Junts per Catalunya han aconseguit arrossegar el PSC cap al nou pacte nacional per la llengua i hi han acordat la renovació de diferents càrrecs d’òrgans que depenen del Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia