Política

Pasqual Maragall vol un referèndum d'autodeterminació

L'expresident preguntaria als catalans si volen ser independents, si prefereixen el federalisme o si volen continuar en una comunitat autònoma

Demana des de Prada que es faci "ràpid" i afegeix que li és igual el que pensi el PSC

Pasqual Maragall faria ara un referèndum oficial sobre les relacions entre Catalunya i Espanya. Creu que l'hauria d'impulsar el Parlament per consultar als catalans si prefereixen continuar sent una comunitat autònoma, si aposten per un Estat espanyol federal o si volen la independència, informa l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Ho ha reconegut a la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada, a preguntes d'una de les periodistes que cobreixen l'última jornada de la UCE.

Maragall, que l'any passat va ser el primer de proposar –en un article a l'AVUI– una gran manifestació contra la retallada de l'Estatut al TC, s'inclina ara pel referèndum, un cop s'ha vist l'abast de la sentència. Ha recordat que el text havia estat referendat pel poble català i que, prèviament, ja havia estat retallat contra la seva voluntat "amb la permissivitat de CiU".

Quan se li ha recordat que el PSC, la setmana passada, va reaccionar amb virulència a la proposta d'un referèndum llaçada per ICV, ha deixat clar que li interessa poc aquesta opinió. "Jo no sóc militant del PSC. Que diguin el que vulguin, són un partit més", ha dit.

Marina Geli va arribar a dir que "un referèndum d'autodeterminació devaluaria la democràcia parlamentària". Així responia la consellera de Salut a la proposta d'ICV, que no era independentista, sinó oberta a diverses fórmules, com el que ara planteja Maragall. Hores després, José Montilla va desestimar les "aventures" com la proposada per Joan Herrera.

Maragall, expresident del PSC i de la Generalitat, sí que vol el referèndum i vol "que sigui ràpid". "Jo ja sóc grani ho vull veure", ha argumentat. I ha afegit que "no es pot donar la impressió als joves que aquestes qüestions polítiques no s'acaben mai".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.