Política

Desenterren cinc soldats en una fossa a Prades

Historiadores contractades per Justícia van detectar restes en superfície

Els arqueòlegs han desenterrat les restes d’un mínim de cinc individus en una fossa a la serra de Prades (Baix Camp). El 10 de desembre passat, historiadores contractades per la direcció general de Memòria Democràtica de la conselleria de Justícia per documentar les fosses de les comarques del Camp de Tarragona van informar que en aquesta zona hi havia dos punts amb restes òssies a nivell de superfície, i van identificar material bèl·lic, metralla i granades de mà. En aquell moment es va activar el protocol previst per a les troballes en superfície de restes antropològiques: es van localitzar i recollir i es va advertir que en un dels punts n’hi podia haver més de colgades. El 7 de febrer es van iniciar els treballs arqueològics, que es preveu que finalitzin a principi del mes vinent, emmarcats en el Pla de Fosses 2020-2022. Segons la hipòtesi de treball, es tractaria de soldats republicans morts en combat entre els dies 6 i 9 de gener de 1939. També han aparegut munició i indumentària militar.

Les restes s’analitzaran des d’un punt de vista antropològic i les mostres viables es vehicularan al programa d’identificació genètica amb l’objectiu de fer possible la identificació dels soldats i el retorn de les despulles als familiars. El director general de Memòria Democràtica, Antoni Font, i l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, han visitat aquesta setmana la intervenció arqueològica, a càrrec de l’empresa Iltirta Arqueologia.

Les batalles dels dies 8 i 9 de gener de 1939 a la zona van provocar 71 baixes a l’exèrcit franquista. Per part de l’Exèrcit Popular de la República, hi va morir un nombre indeterminat de soldats, els cossos van quedar escampats pel terme municipal i es van dipositar als clots que les explosions d’artilleria havien deixat. Posteriorment van ser coberts amb pedres. Amb el pas dels anys, alguns d’aquests cossos han aflorat per fenòmens naturals o per l’acció d’animals.

El 2012 ja es va excavar al voltant de les restes d’un soldat no identificat en una zona propera afectada per un incendi, a la Febró, i el 2019 es van recuperar ossos en un indret pròxim, entre la Febró i Prades. Durant l’any passat, la direcció general de Memòria Democràtica va registrar 32 recollides de restes òssies trobades en superfície a tot Catalunya. Aquesta és la xifra més alta d’ençà del 2008, que és quan va començar el recompte d’aquest tipus d’actuacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia