Política

Manifestació en suport als encausats pel tall del TAV

Mig miler de persones recorren el centre de Girona clamant contra la repressió

Els quatre joves s’enfronten a penes de quatre anys de presó

Un acte davant de l’estació clou la marxa

“El suport és una de les nostres eines per vèncer la repressió que ve de l’Estat espanyol”, explicava, minuts abans de començar la manifestació que sortia de la plaça del Vi de Girona, l’Òscar Campos, un dels quatre encausats pel tall de les vies del TAV a l’estació de Girona durant el primer aniversari de l’1-O. A dotze dies perquè se celebri el judici pel cas 21 raons , una manifestació que va aplegar mig miler de persones va donar suport no només als encausats pel tall del TAV, sinó també a la resta de joves amb judicis pendents com en Robert Llach –suspès el 26 de gener per la vaga dels lletrats de justícia– i en Pau Sànchez –fixat per al 6 de juliol–, detinguts en el marc de les protestes postsentència, i a la militant de La Forja Carla Costa.

Campos va explicar que afronten el judici, que se celebrarà el 10 de març als jutjats de Girona, “amb molta força” gràcies a la solidaritat rebuda. “Hi anirem amb el cap ben alt perquè no hem fet res dolent; exercir el dret a l’autodeterminació no pot ser mai un delicte sinó que és un dret col·lectiu.” En relació amb el paper de la Generalitat, va destacar que, a banda d’estar al costat de les represaliades, “el que ha de fer és desobeir”: “La lluita al carrer és la nostra feina”, va afegir. L’advocada Montserrat Vinyets va destacar que les peticions de pena són “elevades, poden comportar ingrés a la presó”, i també ho són les quantitats que Renfe i Adif demanen en concepte de responsabilitat civil. “Anirem a plantejar una sentència absolutòria, ja que tot allò que es feia era l’exercici de drets fonamentals”, va assenyalar la lletrada. “A vegades l’exercici de drets fonamentals molesta, però no per això es poden criminalitzar i considerar que són delictius”, va afegir.

Els participants a la marxa, entre els quals hi havia diversos regidors i alcaldes i la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, van recórrer el centre de la ciutat passant pel pont de Pedra, el carrer Santa Clara i la plaça Independència. Davant dels jutjats es van aturar enfront de les cinc furgonetes Arro dels Mossos i van cridar consignes contra la justícia espanyola i la policia catalana. Un acte davant de l’estació va cloure la marxa.

Cas ‘21 raons’

El 16 de gener del 2019, la Policía Nacional va arrestar setze persones acusades d’un delicte de desordres públics per haver participat, presumptament, en el tall de les vies del TAV durant el primer aniversari de l’1-O. En total hi va haver 21 imputacions, d’aquí que el cas es coneix com a 21 raons. A la majoria se’ls va arxivar la causa però el jutjat envia a judici quatre dels encausats. Per a cada un demana quatre anys de presó i una responsabilitat civil total de 62.000 euros que inclou multes per suposades lesions.

LA FRASE

Plantejarem una sentència absolutòria, ja que tot allò que es feia era exercir drets fonamentals
Montserrat Vinyets
ADVOCADA

LA FRASE

No hem fet res dolent; exercir el dret a l’autodeterminació no pot ser mai un delicte
Òscar Campos
ENCAUSAT

LA DATA

10.3.2022
dijous
és el dia del judici del cas 21 raons als Jutjats de Girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona